Hej, sambos som ska gå isär och äger en villa tillsammans. Den ena parten vill ev köpa ut den andra. Vad behövs då för handlingar och vad blir kostnaden för att ändra lagfarten? Tack på förhand
Hej, tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen! Först kommer jag gå igenom relevanta bestämmelser i sambolagen (SamboL) samt i jordabalken (JB) och sedan vad som gäller i din situation.
Köpa ut sambo från villa
Utköp via bodelning - bodelningsavtal
Om en bostad utgör samboegendom kan den ena sambon köpas ut i bodelningen. Sambors gemensamma bostad utgör samboegendom om den förvärvats för gemensamt bruk (3 § SamboL). Undantag till detta finns i 4 och 9 §§ SamboL och gäller bland annat om bostaden utgör enskild egendom.
Vid utköp av bostad genom bodelning måste parterna upprätta ett bodelningsavtal. Bodelningsavtalet ska vara skriftligt och undertecknas av samborna (20 § SamboL som hänvisar till 9 kap. 5 § äktenskapsbalken).
Vanligt utköp - köpekontrakt
Om en bostad inte utgör samboegendom kan ena sambon köpa ut den andra genom ett vanligt köp. Detta innebär att sambon köper den andra sambons andel i bostaden. Vid köpet ska samborna upprätta ett köpekontrakt. Vid köp av fastigheter gäller vissa formkrav för köpehandlingen. Handlingen ska vara skriftlig, undertecknad av parterna, innehålla information om priset samt en överlåtelseförklaring. Det ska även framgå klart vilken fastighet som köpet avser, vanligtvis genom att ange fastighetsbeteckningen (4 kap. 1 § JB). För att kunna få lagfart krävs det vidare att namnteckningarna bevittnas av två vittnen (20 kap. 7 § JB).
Vad krävs det för att ansöka om lagfart och vad kostar det?
Vid utköp via bodelning
En ansökan om lagfart efter utköp via bodelning ska innehålla en ansökan om lagfart samt bodelningshandlingen i original. Av bodelningsavtalet ska det bland annat framgå att samboförhållandet har upphört. Det går att läsa mer om hur en ansökan om lagfart efter bodelning går till på Lantmäteriets hemsida. Vid övertagande av en fastighet genom bodelning behöver den nya ägaren inte betala någon stämpelskatt, utan endast expeditionsavgiften på 825 kr. Det går att läsa mer om lagfartskostnader vid utköp via bodelning på Lantmäteriets hemsida.
Vid vanligt utköp
En ansökan om lagfart efter ett utköp ska innehålla bland annat ett bevittnat köpekontrakt. På lantmäteriets hemsida finns det en guide för ansökan om lagfart vid köp av fastigheter. Vid köp av fastigheter behöver den nya ägaren förutom expeditionsavgiften på 825 kr betala stämpelskatt. Stämpelskatten beräknas utifrån det högre värdet av köpeskillingen och fastighetens taxeringsvärde från det föregående året. För privatpersoner ligger stämpelskatten på 1,5 procent. Det går att läsa mer om lagfartskostnader vid köp av fastigheter på Lantmäteriets hemsida.
Din situation
Om en sambo ska köpa ut den andra sambon ur en fastighet vid bodelningen krävs det således att de upprättar ett bodelningsavtal. På Familjens Jurists onlinetjänst går det att enkelt upprätta ett bodelningsavtal till ett standardpris. Det går även att boka tid för att få hjälp av en jurist att upprätta bodelningsavtalet. Om samborna istället använder ett vanligt utköp, exempelvis om fastigheten inte utgör samboegendom, behöver de upprätta ett köpekontrakt för den andel av fastigheten som sambon köper. Familjens Jurist kan hjälpa till med att upprätta ett köpekontrakt.
Om fastigheten övertas genom en bodelning behöver sambon endast betala expeditionsavgiften. Vid vanligt köp krävs det dock att sambon även betalar stämpelskatt. Familjens Jurist kan till ett standardpris bistå vid ansökan om lagfart.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.