Hej
Jag och min fru har 2 gemensamma barn 14 och 16 år. Min fru utvecklat vanföreställningssyndrom (paranoid) under ca 2 år och det blir ständigt värre även om det kommer och går i skov. Situationen blev så besvärlig för mig och barnen att jag gjorde en orosanmälan till socialen drygt 2 månader sedan för barnens skull. Utredningen pågår fortfarande men dom beräftar att situationen är besvärlig för barnen. Då min fru inte har någon sjukdomsinsikt vill hon inte genomgå någon form av vård. Därmed finns ingen diagnos från läkare på min frus tillstånd. Min fru inte haft något arbete på 20 år.
Då det periodvis är så besvärlig att leva med min fru samt att det har uppstått mindre våldsamma situationer så planerar jag att separera/skiljas. Om vi separerar tvekar inte barnen att bo med mig. Problemet är att jag inte har råd att betala för två bostäder. Så att skaffa en ny bostad till mig och barnen och bara flytta är inget alternativ mer än under några månader. Helst vill jag för barnens skull bo kvar i vår bostadsrätt, en lägenhet vi skaffat tillsammans och står för tillsammans.
1. Om jag vill bo kvar i lägenheten, kan jag tvinga min fru att flytta? Hon kommer nog inte att flytta det frivilligt. Framför allt inte innan vi är skilda.
2. Kan jag fram tvinga att lösa ut henne från lägenheten eller måste den upp till försäljning? Eftersom hon inte har någon inkomst är det svårt för henne att skaffa bostad. Jag har inte fått något klart besked från socialen
ännu men det blir nog inte deras problem förrän den dagen hon står utan bostad och inkomst som det verkar.
Om jag skaffar en ny bostad för mig och barnen så måste lägenheten säljas snarast.
3. Kan jag inleda försäljning av bostadsrätten innan skilsmässan är klar? Det kan ju ta rätt lång tid med skilsmässa.
4. Är psykisk sjukdom (utan diagnos) skäl att skynda på en skilsmässa? Socialen kan bekräfta vår situation.
5. Delad vårdnad är ju utgångspunkten vid skilsmässa. Barnen är ju stora nog att välja vart dom bor. Det är ju svår att veta vart sjukdom tar vägen. Det kan mycket väl bli så att hon vill ställa till med problem, men det kan man kanske ta när det kommer. Frågan är vad jag riskerar att inte driva ensam vårdnad från början?
6. Hur gör vi med eventuella arv från våra gamla mammor under tiden? Bör jag få min fru att teckna ett äktenskapsförord som gör eventuella arv vår respektive personliga egendom? Jag är inte säker på att hon vill skriva på ett äktenskapsförord och idag har vi inget.
Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Jag kommer att gå i genom dina frågor nedan, men svarar på vissa av frågorna i ett.
Vad sker med bostad vid äktenskapsskillnad (skilsmässa)
Reglern om äktenskapsskillnad, som skilsmässa kallas i lag, finns i äktenskapsbalken (ÄktB). En make får inte utan den andra makens samtycke avhända sig, exempelvis sälja, egendom som utgör makarnas gemensamma bostad (7 kap. 5 § 2 p. ÄktB).
Vid bodelning har den make som bäst behöver makarnas gemensamma bostad rätt att få denna egendom i avräkning på sin lott. Makes rätt att överta bostaden måste vara skälig (11 kap. 8 § ÄktB). Man gör här en helhetbedömning av skälighet och behov. När man ska konstatera vem som har bäst behov av bostaden tar man särskilt mycket hänsyn till om det finns barn i äktenskapet. Om den ena maken ensam får vårdnaden om barnen eller om barnen ska bo hos endast en av dem anser man ofta att denne har störst behov av bostaden. Andra faktorer som kan spela in i bedömningen är vem av makarna som har bäst möjlighet att hitta en ny bostad.
Kan makarna komma överens kan den ena maken "köpa ut" den andra. Däremot är det svårt att framtvinga detta. Om makarna inte kan enas om en bodelning kan man ansöka hos tingsrätten om att en bodelningsförrättare ska förordnas (17 kap. 1 § ÄktB). Du kan läsa mer om bodelningsförrättare på Sveriges Domstolars hemsida här.
Kan man skynda på en skilsmässa?
Utgångspunkten är att det ska vara betänketid i 6 månader innan äktenskapsskillnad om endast en av makarna vill skiljas (5 kap. 2 § ÄktB) eller om man har barn under 16 år som man bor med (5 kap. 1 § ÄktB). Det finns undantag från betänketiden om man levt åtskilda i minst 2 år innan man ansökte om äktenskapsskillnad (5 kap. 4 § ÄktB) eller om någon var underårig när äktenskapet ingicks (5 kap. 5 § ÄktB). Andra undantag finns inte.
Vårdnad och boende för barnen
Vill en förälder få vårdnadsfrågan ändrad kan den vända sig till domstol och domstolen beslutar då om vårdnaden ska vara gemensam eller hos en av föräldrarna (6 kap 5 § FB). Rätten fattar beslutet om vårdnadsfrågan utifrån det som antas vara barnets bästa (6 kap. 2a § FB). När man bör inleda en vårdnadsprocess är svårt att säga generellt, det beror alltid på omständigheterna i det enskilda fallet.
Man beaktar också barns ålder och mognad i fråga om var barn ska bo och ju äldre barnen är desto mer har de själva att säga till om.
Arv
Enskild egendom är egendom som en make har erhållit genom testamente med det villkoret att den ska vara mottagarens enskilda (7 kap. 2 § 3 p. ÄktB). Enskild egendom ingår inte i bodelning vid skilsmässa eftersom det endast är giftorättsgods som ingår i bodelning (10 kap. 1 § ÄktB).
Om du inte vill att det du ärver av din mor ska delas vid bodelning bör du få din mor att upprätta ett testamente där hon skriver att det du ärver ska ärvas som enskild egendom.
Sammanfattning och råd för hur du kan gå vidare
Skilsmässan kan i det här fallet inte skyndas på utan det kommer att löpa prövotid i 6 månader. Du kan inte sälja bostaden utan din frus samtycke eftersom det är er gemensamma bostad. Det torde också vara svårt att tvinga din fru att flytta. Vem som måste flytta och vem som får bo kvar lär bli beroende av vem som anses ha bäst behov av bostaden vid bodelning. Om du ska ha barnen boende hos dig är det något som talar för att du ska ha bostaden. Å andra sidan verkar det som att din fru har svårt att skaffa en ny bostad, vilket talar för att hon också har behov av att bo kvar. Det är alltså svårt att ge ett konkret svar i de här frågorna. Däremot borde barnen ha tämligen mycket att säga till om var de ska bo med tanke på deras ålder.
Angående arvsfrågan kanske det är enklare att få din mamma att testamentera arvet till dig som enskild egendom, om du tror att det är svårt att få din fru att skriva ett äktenskapsförord.
Det kan vara bra att ta hjälp av en jurist som kan räta ut alla frågetecken i situationen och ge vägledning för hur du ska gå vidare. I sådana fall skulle jag rekommendera dig att du vänder dig till Familjens Jurist. De kan hjälpa dig både med bodelning, testamente, och frågor om barnens boende och vårdnad. Familjens Jurist erbjuder även möjlighet till äktenskapsförord och testamente via nätet eller via telefon, vilket kan vara ett enkelt sätt att lösa detta, om det är något som du tycker skulle vara bra.
Jag hoppas att du fått svar på dina frågor! Om du undrar över något mer kan du alltid höra av dig till Fråga Juristen igen.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.