Jag och min partner är skilda med delad vårdnad om våra två barn (4 & 3 år), vi har barnen varannan vecka och jag är boendeföräldern, jag har dock fått jobb ca två timmar bort med bil och vill därför flytta dit, fördelarna för mig är att jag får ett fast tryggt jobb och hamnar närmare min släkt och vänner.
Jag skulle vilja att barnen flyttade med mig och att de gick på dagis hos mig och att deras mor hade umgänge varannan helg och där emellan via Skype/telefonsamtal osv så de behåller en bra kontakt med sin mor, deras mor vill dock inte detta utan hon vill att de ska fortsätta vara varannan vecka och då på olika dagis varannan vecka vilket jag inte tycker är rätt mot barnen då det blir väldigt hoppigt och jobbigt för dom.
Fördelarna med att de skulle bo hos mig hela veckorna är att de kommer närmare min släkt vilket skulle utöka deras sociala skyddsnät och umgänge (deras mors släkt är inga som direkt umgås eller som man vågar lämna barnen hos då det hos flera av dem finns droger tex), barnens kusiner som de tycker om hamnar inom avstånd för att kunna träffas och leka över dagen och barnen kan vara med på de "familjemiddagar" som min familj brukar samlas och ha en gång i veckan. Jag och barnen vill även börja på diverse aktiviteter tex simning och gymnastik (vilket deras mor inte visat något intresse för att låta barnen gå på) men detta blir ju väldigt svårt om barnen inte kan vara med varannan gång.
Jag vill absolut att barnen ska träffa och ha en bra kontakt med sin mor, men jag tycker inte det är rätt mot barnen att de ska behöva gå på olika dagis varannan vecka, jag tror inte de kommer må bra av det. Finns det något jag kan göra för att få min vilja igenom? Hur stor chans har jag att få igenom min önskan om jag går via myndigheter?
Hej! Stort tack för din fråga. Nedan följer en redogörelse av er situation samt förslag på hur du/ni kan ta ärendet vidare. Regler om vårdnad, boende och umgänge med barn finns i föräldrabalken.
Vid en separation där gemensamma barn finns med i bilden, är det först och främst föräldrarna själva som ska besluta om var barnen ska bo någonstans. Om det är svårt för föräldrarna att på egen hand komma överens, finns möjligheten att vända sig till socialtjänsten eller i värsta fall domstolen för hjälp och stöd med att komma fram till en lösning.
Alla beslut som myndigheter tar angående vårdnad, boende och umgänge tas med hänsyn till barnets bästa. Barnets bästa är en grundprincip i föräldrabalken, vilken innebär en eftersträvan av att alltid tillvarata barnets bästa i en enskilda situationen gällande dess fysiska och psykiska välbefinnande samt utveckling. Även barnets egna vilja kan spela en roll i bedömningen, beroende på ålder och mognad.
Enligt lagen har barn rätt till nära och goda kontakter med båda föräldrarna om det finns behov för det i och med barnets bästa. Oftast är det viktigt att båda föräldrarna är delaktiga i barnens liv, oavsett boende, för att barnet ska få en chans att skapa god relation med båda föräldrarna. Vidare har barn rätt till umgänge med den förälder som barnet inte bor med, något som föräldrarna har ett gemensamt ansvar att tillgodose så långt som möjligt.
Sammanfattningsvis finns det flera tillvägagångssätt för dig att försöka få din vilja igenom. Jag skulle råda dig att i första hand försöka kommunicera med barnens mor och komma fram till en lösning själva, trots att det hittills har varit svårt eftersom hon inte verkar hålla med dig. Om det inte fungerar, har du möjlighet att vända dig till socialtjänsten i den kommun där du bor för ett samarbetssamtal, alternativt väcka talan i domstol. Dessvärre leder domstolsprocesser inte sällan till stora kostnader. Väg noga dessa kostnader mot risken att inte få din vilja igenom efter att domstolen har avgjort frågan. Dina argument framstår förvisso till stor del förenliga med barnets bästa och även möjligheter för barnen till fortsatt god kontakt med deras mor, men jag kan tyvärr inte svara på hur stor chans du har att få igenom din önskan om du går via en myndighet eftersom det sker utifrån deras bedömning.
Jag hoppas att du fick svar på din fråga! Om du upplever att du är i behov av en mer ingående rådgivning angående ditt ärende, är du varmt välkommen att vända dig till någon av våra professionella jurister. De kan hjälpa och stötta dig eller er i samband med samarbetssamtalen hos kommunens socialtjänst, eller företräda dig som ombud om du tar frågan vidare till domstol. För kontakt och bokning av tid, klicka här.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.