Hej!
Jag och min man ska skiljas och tog in 5 olika mäklare för värdering av vår gemensamma villa, som min man ska ta över vid bodelningen. Nu hävdar min man att värdet på huset har sjunkit 5-10% i och med Corona och vill att värdet i bodelningen ska justeras ner? Vad är det som gäller i denna situation?
Tack!
Hej! Stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga!
Värdering av egendom vid bodelning
Regler kring bodelning finns i äktenskapsbalken (ÄktB).
När ett äktenskap upplöses ska en bodelning göras mellan makarna, och denna ska utgå ifrån egendomsförhållandena på den s.k. brytdagen, dagen då talan om äktenskapsskillnad väcktes (9 kap. 1 och 2 §§ ÄktB). Med egendomsförhållandena menas makarnas tillgångar och skulder på brytdagen.
När det kommer till värderingen av er villa så ska den tas upp till ett värde så nära förankrat med brytdagen som möjligt. Däremot finns det inga bestämmelser i lagen som reglerar hur husets värde ska beräknas. När det gäller bostäder så är det brukligt att redovisa denna till sitt marknadsvärde, dvs. till värdet vid en hypotetisk försäljning. Det är dock ytterst upp till dig och din man att enas kring er villas värde och det står er helt fritt att komma överens om det värde som ni vill att bostaden ska tas upp till. Ni kan välja att räkna ihop ett medelvärde av de värderingar som ni har fått, eller att komma överens om något däremellan som känns bra för er båda. Det finns däremot inte någon bestämmelse som reglerar vad som gäller i er situation.
En lösning skulle möjligtvis vara att ni kontaktar de fem mäklare ni tidigare anlitat och frågar dem hur de bedömer att bostadens värde har påverkats av covid-19 och ni kan sedan minska det värde ni enas om att utgå ifrån i enlighet med mäklarnas bedömning.
Bodelningsförrättare
Om ni inte kan komma överens kan du ansöka om att få en bodelningsförrättare förordnad av rätten, 17 kap. 1 § ÄktB. En bodelningsförrättare ska utreda vilka tillgångar makarna har och sedan förslå hur dessa ska fördelas mellan makarna. Bodelningsförrättaren får själv besluta om bodelningen och underteckna bodelningsavtalet om ni inte kan enas, 17 kap. 6 § ÄktB. Observera dock att detta alternativ oftast är betydligt mer kostsamt än om ni enas om ett värde.
Jag hoppas att du har fått svar på din fråga! Om ni är i behov av ytterligare rådgivning är ni varmt välkomna att kontakta mig direkt via nedan angiven e-postadress eller att boka en tid hos Familjens Jurist HÄR. Om du har ytterligare funderingar kan du även vända dig till oss på Fråga Juristen igen.
Bästa hälsningar,
Jessica Khönig
Jurist
Jessica.Khonig@familjensjurist.se
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.