Måste man vara överens om vårdnad av barn samtidigt som man skriver på skilsmässopapperen, eller kan man bestämma det efteråt?
Hej, tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan följer en redogörelse för vilka regler som kan aktualiseras i situationen du beskriver, följt av en sammanfattande rekommendation. Relevanta bestämmelser finns i föräldrabalken (FB).
Barnets bästa
Jag vill börja med att ta upp principen om barnets bästa som slås fast i 6 kap. 2 a § FB. Principen innebär att barnets bästa ska vara avgörande för alla beslut om vårdnad, boende och umgänge. Vid bedömningen fästs särskilt avseende vid risken för att barnet eller någon annan i familjen utsätts för övergrepp, förs bort, hålls kvar eller annars far illa. Det fästs också särskilt avseende vid barnets behov av en nära och god kontakt med båda föräldrarna.
Ändra vårdnad i samband med skilsmässa
Jag tolkar din fråga som att den handlar om hur reglerna ser ut kring ändring i vårdnaden i samband med skilsmässa. 6 kap. 3 § andra stycket FB klargör att om det döms till äktenskapsskillnad mellan föräldrarna ska barnet fortsätta att stå under båda föräldrarnas vårdnad, om den gemensamma vårdnaden inte upplöses enligt 5, 7 eller 8 §.
Av 6 kap. 5 § FB framgår att rätten kan besluta om ändring i vårdnaden om någon av föräldrarna vill det. Vid bedömningen av om vårdnaden ska vara gemensam eller inte ska rätten fästa avseende särskilt vid föräldrarnas förmåga att samarbeta i frågor som rör barnet. Rätten får inte besluta om gemensam vårdnad om båda föräldrarna motsätter sig det. Av tredje stycket i samma paragraf står att rätten i samband med mål om äktenskapsskillnad kan besluta om ensam vårdnad utan att föräldrarna yrkat på det ifall det är uppenbart att gemensam vårdnad är oförenligt med barnets bästa. 6 kap. 7 § FB handlar om ändring i vårdnaden på grund av en förälders missbruk, försummelse eller övrig brist i omsorgen som medför bestående fara för barnets hälsa eller utveckling. 6 kap. 8 § FB handlar om möjligheten för rätten att utse särskilt förordnade vårdnadshavare.
Att ta upp frågan om ändring av vårdnaden
Av 6 kap. 17 § FB framgår att frågor om vårdnad, boende och umgänge kan tas upp i samband med äktenskapsmål. Som ovan nämnt är utgångspunkten att gemensam vårdnad kvarstår även efter skilsmässan, om den inte upplöses enligt paragraferna jag nämnde ovan. Eftersom 6 kap. 5 § FB klargör att rätten kan besluta om ändring i vårdnaden på talan av antingen en eller båda föräldrarna, finns det alltså inget krav på att föräldrarna ska vara överens, utan den som har ett yrkande om ändring i vårdnaden kan framställa det i samband med skilsmässan. Ett yrkande om att rätten ska besluta om ändring i vårdnaden kan framställas på skilsmässoblanketten. Om mål om äktenskapsskillnad inte pågår krävs det att någon av er som föräldrar väcker talan om ändring i vårdnaden. Det är alltså möjligt att starta en process om ändring i vårdnaden trots att inget mål om äktenskapsskillnad pågår. Värt att nämna är att om man har ett pågående mål om skilsmässan i tingsrätten och rätten tar upp frågor om vårdnad, boende och umgänge i samband med det målet, så behöver man inte betala en till ansökningsavgift.
Rekommendation
Om föräldrar vill få till en ändring av vårdnaden utan att ett mål om äktenskapsskillnad pågår kan föräldrarna avtala om att vårdanden ska ändras. Ett sådant avtal ska vara skriftligt och socialnämnden ska godkänna det, se 6 kap. 6 § FB. Föräldrar kan få hjälp att nå enighet i frågor om vårdnad, boende och umgänge genom samarbetssamtal, se 6 kap. 18 § FB. För att få hjälp med det kan man vända sig till familjerätten i sin kommun. Om ni önskar vidare rådgivning finns det möjlighet att boka en tid med en jurist här hos Familjens jurist. Juristerna kan hjälpa till i juridiska frågor som rör barn, de kan även företräda någon av er föräldrar som ombud om vårdnadsfrågan skulle komma att avgöras i rätten.
Jag hoppas att mitt svar kan vara till hjälp. Om du har fler funderingar får du gärna ställa en ny fråga.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.