Hoppa till innehållet
Flytta isär, skilja sig & separera

Vem äger vad vid en separation mellan sambor?

En vän har ett dilemma som jag vill fråga om: 
"Jag ägde en lägenhet när vi träffades som min sambo flyttade in i. Hon ägde då ett hus, som hon sålde, samt sitt föräldrahus där hennes pappa fortfarande bodde. Efter en tid beslutar vi att bygga ett fritidshus. Vi står som hälftenägare till det, men jag har lagt in betydligt mer pengar i både insats, senare utbyggnad och underhåll samt löpande kostnader. Eftersom hennes arbete ligger närmare fritidshus än lägenhet, så har hon oftast valt att sova där istället för i lägenheten där vi båda är skrivna. När hennes pappa dog, valde vi att göra en omfattande renovering av huset. Denna har jag till största delar betalt. Den var nödvändig och vid den tidpunkten hade min sambo inte ekonomi att göra det själv. Jag har under vår sambotid köpt en rallybil som jag tävlar med och min sambo har köpt en häst som jag betalade, men jag står även för kostnaden därefter. Nu har vi bestämt att gå skilda vägar, men hur kommer allt att delas mellan oss?"

Rådgivarens svar

2019-10-14

Hej! Tack för att du ställer din fråga till Fråga Juristen.

När ett samboförhållande upphör
Regler om samboförhållanden finns i sambolagen. Vid en separation upphör samboförhållandet (2 §). Vid upphörande av ett samboförhållande, kan en bodelning genomföras om någon av samborna begär det inom ett år från separationen (8 §). Vid en bodelning ska all samboegendom fördelas lika mellan samborna efter avdrag för skulder (14 §). 

Samboegendom och enskild egendom
Samboegendom är sambors gemensamma bostad och bohag, om egendomen har införskaffats för gemensam användning (3 §). Bohag är möbler, hushållsmaskiner och annat som är avsett för det gemensamma hemmet (6 §). För att en bostad ska ses som samboegendom måste den vara köpt med avsikt för gemensamt bruk. Om den ena sambon flyttar in i ett senare skede och sedan betalar kostnader för boende, renoveringar m.m., ska bostaden inte ses som samboegendom eftersom bostaden inte var införskaffad för gemensamt bruk.

I samboegendom ingår inte egendom som en sambo har fått av någon annan än andra sambon i gåva, genom testamente eller arv med villkor om att egendomen ska ses som enskild (4 §). 

Egendom som används huvudsakligen för fritidsändamål räknas inte som samboegendom (7 §).

Din väns situation
Lägenheten som din vän ägde när de träffades räknas inte som gemensam bostad och därmed ingår den inte i samboegendomen som huvudregel. Fritidshuset ingår inte heller i samboegendomen, men eftersom de äger fritidshuset tillsammans så blir istället samäganderättslagen tillämplig. I och med att de står som hälftenägare gäller alltså det vid en försäljning av fritidshuset. Din väns sambos föräldrahus ingår inte i samboegendomen eftersom hon äger huset och det inte har införskaffats med syfte att användas gemensamt mellan dem, trots alla renoveringskostnader som din vän har bekostat i det huset. Rallybilen har din vän köpt för egen användning och den ingår således inte i samboegendomen. Angående hästen är situationen inte självklar. Trots att din vän har betalat för hästen, kan det bli svårt för din vän att hävda sin rätt till ägande om det är din väns sambo som står som rättslig ägare till hästen.

Rekommendation
Familjens Jurist hjälper gärna till med juridiska frågor om separation och bodelning. På Familjens Jurists hemsida går det enkelt att boka en tid för fysiskt möte på något närliggande kontor eller möte via telefon. Klicka här för att läsa mer om vad Familjens Jurist kan hjälpa till med vid en separation.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.