Hoppa till innehållet
Flytta isär, skilja sig & separera

Vem betalar driftkostnaderna för huset om samborna flyttar ut med en månads mellanrum? iga under sista månaden?

Hej! Jag och sambon håller på att sälja huset, vilket vi äger med 50% var. Vi köpte huset tillsammans för ca tre år sedan och står båda på lånen, de abonnemang som behövs för driften av huset (vatten, el osv) står sambon på som abonnent. Sambon flyttar ut före mig, jag kommer ensam bo i huset i cirka en månad. Vem ska betala de löpande kostnaderna för driften av huset? Ska jag själv stå för dessa trots att vi båda äger huset tillsammans?

Nästa punkt handlar om en av bilarna. Den är köpt under tiden som vi har bott tillsammans i huset. Syftet var att jag skulle ha bilen, men sambon står på lånet och försäkringen. Nu när vi går isär, har jag någon rätt att lösa ut bilen? 

Rådgivarens svar

2020-03-05

Inledning

Hej!

Stort tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga. Jag kommer inledningsvis att redogöra för upplösning av samboförhållanden och reglerna kring bodelning för att därefter tillämpa reglerna på din situation. 

Sambolagen

Det finns olika sätt för ett samboförhållande att upphöra enligt sambolagen som du hittar här. Samboförhållanden upphör om någon av samborna ingår äktenskap, om någon av samborna flyttar isär, om någon av samborna avlider eller om någon av samborna ansöker om ett förordnande av bodelningsförrättare.

När ett samboförhållande upphör ska en bodelning göras om någon av samborna begär detta. En sådan begäran ska göras inom ett år efter det att samboförhållandet upphörde. Vid en bodelning fördelas sambors gemensamma bostad och bohag mellan samborna.

Samboegendom
Gemensam bostad är fast egendom som samborna eller någon av samborna innehar och egendomen är avsedd att användas i gemensamt syfte. En gemensam bostad ska ingå i en eventuell bodelning.

Gemensamt bohag är sådant som förvärvats i syfte att användas gemensamt samt är egendom som syftar till att användas i bostaden. Gemensamt bohag är samboegendom och ska fördelas i en eventuell bodelning. En bil är därför inte en samboegendom enligt sambolagen och ska inte ingå i en eventuell bodelning.

Samägande

När två eller fler personer äger egendom görs det med samägande. Samägande regleras i lagen om samäganderätt. Här ska båda personerna sörja för förvaltning och kostnader och ska göra det med lika stor andel som de äger. Äger man 50% av fastigheten ska man betala 50% av kostnaderna.

Dold samäganderätt

Om man inte tillsammans har betalat för en egendom kan det trots detta föreligga dold samäganderätt. För att denna typ av samäganderätt ska uppkomma krävs tre rekvisit:
- Förvärvet skedde för gemensamt bruk
- Den som inte står som ägare (registrerad på bilen t ex) har lämnat ekonomiskt bidrag för egendomen, och
- båda parterna ska vid förvärvet ha avsett att ägandet skulle vara gemensamt

Det är omständigheterna som förelåg vid köpet som är av intresse, att en av parterna inte vill ha samägande idag är inte något sompåverkar bedömningen. 

Slutsats
Ert samboförhållande har upplösts, det ska då göras en bodelning om någon av er begär det. I bodelningen ska samboegendom fördelas, detta är gemensam bostad och gemensat bohag. 

Bostaden och kostnader
Bostaden är gemensam bostad, detta innebär att det föreligger ett samägande och ni båda ska enligt lag om samäganderätt stå för kostnaderna. Detta innebär att om ni äger halva fastigheten var ska ni stå för halva kostnaderna. I slutändan är det dock den som står på avtalen som kommer drabbas av sanktioner om kostnaderna inte betalas, därefter finns det möjlighet att genom domstol kräva tillbaka de utgifter som den andra ägaren ska betala. 

Bilen
Bilen är inte samboegendom varför den inte ska ingå i eventuell bodelning. Istället är utgångspunkten att den som äger bilen får den. Det finns dock en möjlighet att ni har uppnått en dold samäganderätt, detta då ni införskaffade bilen för gemensamt bruk, du har betalat bilen och det är sannolikt att ni båda vid tillfället för köpet avsåg att bilen skulle användas gemensamt. 

Lyckas man visa att dold samäganderätt föreligger så blir lag om samäganderätt tillämplig. Detta innebär att du kan kräva att bilen säljs på auktion. Du har dock ingen rätt att köpa ut bilen. Däremot kan ni båda komma överens om detta. Kan ni nå en överenskommelse vore det den smidigaste lösningen och du kan lösa lånet för att därefter bli registrerad som bilens ägare. 

Rekommendation

Min rekommendation är att du kontaktar Familjens Jurist för att få rådgivning kring upplösningen av ert samboförhållande samt hur du ska gå tillväga härnäst. 

Därefter rekommenderar jag dig och din tidigare sambo att komma överens om hur ni ska göra med bilen. Det föreligger sannolikt dold samäganderätt vilket innebär att ingen av er har mer rätt till bilen än den andre, inte heller har någon av er rätt att köpa ut den andre. Ni bör därför hitta en lösning, i värsta fall kan någon av er kräva att bilen säljs på auktion.

Jag hoppas att du är nöjd med ditt svar, har du ytterligare frågor är du varmt välkommen att ställa dessa till oss på Fråga Juristen.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.