Hoppa till innehållet
Flytta isär, skilja sig & separera

Vem ser till att skifteslikvid betalas?

Vad händer efter ett bodelningsbeslut om lottläggningen gör att motparten ska betala en viss summa till mig och han/hon vägrar? Är det jag som måste driva in dessa pengar och betala ansökningsavgift till Kronofogden eller Tingsrätt, eller ligger det på bodelningsförrättaren och/eller Tingsrätten att se till att motparten följer bodelningsbeslutet?

Rådgivarens svar

2020-06-16

Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga!

Regler kring detta finns i äktenskapsbalken (ÄktB) och lag om betalningsföreläggande och handräckning (BfL).

När en skifteslikvid inte betalas

Som du skriver kan det vid en bodelning bli så att ena parten ska betala en viss summa till den andra parten efter att lottläggning har skett för att fördelningen av tillgångar ska bli rättvis, 11 kap. 9 § ÄktB. Detta kallas för en skifteslikvid. Som huvudregel betalas dessa pengar direkt efter bodelningen, men det är också möjligt att skjuta upp betalningen (mot någon form av säkerhet) om kontant betalning inte kan ske direkt. Anstånd med betalning bör dock inte vara längre än sex månader efter bodelningen.

Denna skifteslikvid innebär att ena parten har en fordran på den andre parten, 11 kap. 11 § ÄktB. När ena parten vägrar att betala en bestämd skifteslikvid kan hjälp fås av Kronofogden för att driva in skulden. En ansökan om betalningsföreläggande görs då till Kronofogden, 2 § BfL. Ansökan kan göras på Kronofogdens hemsida och det framgår både av hemsidan och lagen (se 9-19 §§ BfL) hur en ansökan ska utformas.

Ansökan kostar 300 kronor, men det är en kostnad man kan begära ersättning för i ansökan, 17 § BFL. Det fortsatta förfarandet går till så att Kronofogden kontaktar motparten för att ta reda på dennes inställning. Erkänner motparten skulden eller om denne inte svarar i tid kommer Kronofogden att meddela utslag i enlighet med ansökan, vilket innebär att beslutet kan användas för att driva in fordran, 42 § BfL. Det är både enklare och billigare än att få till en tingsrättsdom. Om motparten däremot inte erkänner skulden kan målet lämnas över till tingsrätten om sökanden vill, 33 § BfL. Tingsrätten undersöker då frågan och fattar beslut, vilket dock försenar ärendet. Kronofogden verkställer utslaget eller den eventuella dom som har meddelats.

Sammanfattning och rekommendation

Sammanfattningsvis är att det är du som har fordran mot din motpart som med hjälp av Kronofogden får driva in skulden. Ansökningsavgiften till Kronofogden betalar du, men den kan du få tillbaka senare om Kronofogden eller tingsrätten meddelar beslut i enlighet med din ansökan. När utslag eller dom har meddelats är det Kronofogden som verkställer och ser till att pengarna utbetalas till dig. Jag rekommenderar dig att du i första hand pratar med din motpart och förklarar att du planerar att vända dig till Kronofogden om han eller hon inte betalar den bestämda skifteslikviden på egen hand. Händer inget kan du ta hjälp av Kronofogden! Hoppas du fick svar på din fråga! Har du ytterligare frågor i ärendet är du välkommen att kontakta Familjens Jurist, här hittar du deras hemsida!

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden