Hoppa till innehållet
Flytta isär, skilja sig & separera

Vem ska ha katten när ett samboförhållande upphör?

Hej,
Mitt ex hade en katt när vi träffades. De bodde utomlands och när vi flyttade ihop i Sverige togs katten med. Jag står på alla ägarbevis i Sverige, men mitt ex står på alla ägarbevis utomlands. När vi separerade flyttade mitt ex ut men lämnade katten, detta var under våren 2019. 

Vilka möjligheter har mitt ex att ta tillbaka katten? Kan jag vägra ett återlämnande?

Rådgivarens svar

2020-02-29

Inledning

Tack för att ni ställer er fråga till oss på Fråga Juristen. Jag har tolkat det som att ni var sambos och att du undrar om ditt ex på ett lagligt sätt kan kräva tillbaka katten. Jag kommer därför att besvara hur det går till vid bodelning mellan sambos för att därefter besvara din fråga om vem som har rätt till katten.

Sambolagen och bodelning

Reglerna om sambos och bodelning hittar vi i sambolagen. Här sägs inledningsvis att ett samboförhållande upphör om någon ingår äktenskap, om de sammanboende flyttar isär eller om någon av samborna avlider. Ni har flyttat isär varför ert samboförhållande har upphört. När ett samboförhållande upphör ska man göra en bodelning endast om en av samborna begär detta, en sådan begäran ska inlämnas senast ett år efter att förhållandet upphörde. 

En bodelning ska fördela den samboegendom som finns. Samboegendom är egendom som möbler, hushållsmaskiner och annat inre lösöre som är avsett för det gemensamma hemmet. Detta innebär att saker som införskaffats av någon av parterna innan förhållandet inte kan vara en samboegendom och därför inte ingå i bodelningen.

Katt
Allt som inte är fast egendom är lös egendom. Detta tillämpas inte på människor som är egna rättssubjekt, men väl på husdjur och andra djur man kan äga. Detta innebär att en katt är lös egendom (lösöre) och ska ingå i en bodelning om det är samboegendom. 

Vem äger katten?
Den som står registrerad på katten är kattens ägare, utöver detta kan man även ta hänsyn till andra faktorer såsom vem som matar den, vem som betalar försäkringen och vem som har ansvaret över katten. 

Slutsats
När ett samboförhållande upplöses ska en bodelning göra där man delar ut den gemensamma samboegendomen mellan de två sambosarna. Denna bodelning ska göras om någon begär det, annars är det inte nödvändigt att det görs. En begäran ska ske senast ett år efter upplösning, har det inte begärts behöver ingen bodelning göras. 

Det framgår inte om ni gjort en bodelning eller inte. Katter är lös egendom och ska ingå i en bodelning. Har ni gjort en bodelning och katten är i dina ägor anses katten vara din egendom, har ni inte gjort en bodelning bör ettårsfristen ha löpt ut och det går inte längre att begära en bodelning. 

I och med att du är registrerad som ägare på katten ska det inte finnas någon risk för att ditt ex kräver tillbaka katten. Tittar man även på andra faktorer som beaktas så matar du katten, står för kattens försärking samt att katten bor hos dig och detta tyder på att katten inte kommer kunna krävas från dig.

Rekommendation
Mitt tips är att du tar dig in på följande länk till Familjens Jurist och upprättar ett samboavtal med din nuvarande sambo för att se till så att din katt inte ingår i eventuell bodelning.

Hoppas att du känner att du fått dina frågor besvarade, om du har ytterligare frågor är du varm välkommen att ställa dom till oss på Fråga Juristen

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.