Jag och min hustru är gifta under fransk lag och bor sedan snart 2 år i Sverige. Jag är svensk och hon är fransk. Vi har barn. Jag vill skilja mig och jag har förstått att då vi bott här i snart 2 år så är det svensk lag som gäller. 1. Min hustru jobbar inte så jag undrar vad det är jag kommer att tvingas supporta henne med? hur länge? förutom supporten till barnen och jag antar att det där varierar om hon har hela vårdnaden eller vi har delad? om hon får inkomst förändras något då med bidrag? 2. Kan hon få ta med sig barnen till Frankrike om vi har delad vårdnad? I så fall vad måste jag bidra med i så fall?
Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen!
Jag utgår från att du och din fru inte har gjort ett lagvalsavtal, vilket innebär att ni har kommit överens om vilket lands lag som skulle gälla vid äktenskapsskillnad. Jag antar även att ni gifte er före den 29 januari 2019. Jag kommer att redogöra för äktenskapsskillnad inom internationella förhållanden och för vårdnad och underhåll enligt svensk rätt.
Aktuella lagar
När det kommer gäller skilsmässor inom EU-länder måste tre frågor besvaras:
1. Vilket land har domsrätt? Det vill säga kan döma i målet.
2. Handlar det om ett giftermål före 29 januari 2019?
3. Vilket lands lag ska användas?
Vilket land som är behörigt att döma i frågan framgår i Bryssel II förordningen. Det ska även avgöras vilket lands lag som ska användas. För giftermål som har skett efter januari 2019 gäller förordningen om makars förmögenhetsförhållanden. För äktenskap som har ingåtts innan ovanstående datum gäller lagen om vissa internationella rättsförhållanden rörande äktenskap (IÄL).
Domsrätt
Flera länder kan ha domsrätt. Det finns flera skäl som kan ge ett land domsrätt. En skäl som ger domsrätt är landet där makarna har hemvist (art. 3.1 Bryssel II förordningen). Har Sverige domsrätt måste det även tas ställning till om det är svensk lag som ska användas. Svensk lag är huvudregel för giftermål före januari 2019, om inget av undantagen i 3 kap. 4 § IÄL gäller.
Vårdnad
Frågor om vårdnad regleras i föräldrabalken. Efter en skilsmässa står ett barn under båda föräldrarnas vårdnad om inte den gemensamma vårdnaden upplöses (6 kap. 3 §). Det är barnets bästa som är avgörande i dessa frågor. Om barnet endast bor hos en förälder ska den ta del i kostnader för resor som uppstår för att barnet ska kunna umgås med den andra föräldern. Vad respektive förälder ska betala bedöms utifrån deras ekonomiska situation (6 kap 15 b §).
Underhåll till barn
Underhållsbidrag ska betalas om (7 kap. 2 §):
- Föräldern har inte vårdnaden och bor inte permanent med barnet.
- Föräldern har gemensam vårdnad, men barnet bor permanent hos den andra föräldern.
- I vissa fall kan underhållsbidrag betalas även vid växelvist boende om det är stora ekonomiska skillnader mellan föräldrarna. Barnet ska ha samma levnadsstandard hos bägge föräldrarna.
När storleken på underhållsbidrag bestäms tas det hänsyn till den bidragsskyldiges nödvändiga kostnader. Ett visst belopp får undantas (7 kap. 3 §).
Underhåll mellan före detta makar
Äktenskapsskillnad enligt svensk rätt sker utifrån äktenskapsbalken. Efter äktenskapsskillnad så svarar varje make för sin egen försörjning (6 kap. 7 §). Om den ena maken har behov av underhåll under en övergångsperiod har den rätt till det efter vad som är skäligt och efter förmåga. Under vissa speciella omständigheter kan underhållsbidrag utgå under en längre tid. Det är dock väldigt ovanligt.
Din situation
Jag kan dessvärre inte svara ingående på samtliga av dina frågor då jag inte har tillräckligt med information. Det stämmer att svensk rätt blir aktuell om ni begär äktenskapsskillnad i Sverige när ni har bott här i två år och har hemvist här. Det finns även möjlighet att ansöka om äktenskapsskillnad i Frankrike. Det kan därför vara något att fundera på vad ni anser är bäst i er situation. Reglerna gällande underhåll mellan makar och egendom vid bodelning skiljer sig åt i Sverige och Frankrike.
Om du behöver betala underhållsbidrag för barnen beror på hur boendesituationen kommer att se ut. Du kan bli underhållsskyldig för din fru en period om hon bedöms vara i behov av det. Storleken på underhållet beror på vad som är skäligt och utefter er ekonomiska situation. Jag förstår inte riktigt om du menar att din fru skulle åka till Frankrike tillfälligt eller permanent med barnen. Har ni gemensam vårdnad ska beslut av ingripande karaktär gällande barnen göras gemensamt. En flytt till Frankrike skulle ses som ett sådant beslut, men inte en kortare resa (så länge det inte skulle hindra ditt umgänge med barnen). Om din fru och barn skulle flytta till Frankrike så kvarstår din underhållsplikt gentemot barnen. Du har underhållningsplikt mot dina barn tills de är 18 år, eller tills de är 21 år om de går i skolan, enligt svensk rätt.
Avslutande rekommendation
Du hade flera ingående frågor gällande en eventuell skilsmässa. Jag skulle därför rekommendera dig att ta boka tid hos någon av våra duktiga jurister på Familjens Jurist för att få hjälp med samtliga funderingar. Du kan läsa mer om vårdnad och internationell familjerätt hos Familjens Jurist. Jag hoppas att du fick vägledning i de stora frågorna!
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.