Hoppa till innehållet
Flytta isär, skilja sig & separera

Vilket lands lag gäller avseende skilsmässa?

Vilken lag gäller avseende skilsmässa om båda är gifta i Svenska kyrkan i Danmark, båda är utflyttade svenska medborgare. Båda har varit bosatta i Belgien i 9 år. Vilket lands lag gäller vid en skilsmässa? Kan man välja själv?

Rådgivarens svar

2022-05-31

Hej, 

Tack för att du ställer din fråga till oss på Fråga Juristen!

Internationella äktenskap

Inom EU och EES finns det regler som gäller vid internationella äktenskap och äktenskapsskillnad. Första frågan att ta ställning till vid äktenskapsskillnad är vilket/vilka länders domstolar som har domsrätt. Domsrätt innebär vilka domstolar som har rätt att döma. Om man vill ansöka om äktenskapsskillnad i Sverige så är det olika regler som gäller beroende på vilket land makarna har hemvist eller är medborgare i.

Domsrätt

Mer än ett land kan ha domsrätt vid äktenskapsskillnad. Det finns flera skäl som kan ge ett land domsrätt. Sverige är bundet till Bryssel II förordningen i och med sitt medlemskap i EU. Det är den förordningen som i första hand ska tillämpas i fråga om domsrätt. Några exempel på när Sverige har domsrätt är: 

·     Ansökan är gemensam och någon av makarna har hemvist här.

·     Sökande är svensk medborgare och har haft hemvist i Sverige i minst sex månader.

·     Sökande har haft hemvist i Sverige i ett år.

·     Svarande har hemvist här. 

Vilket lands lag kommer att användas?

Har Sverige domsrätt måste det även tas ställning till om det är svensk lag som ska användas. Har man gift sig efter januari 2019 gäller förordningen om makars förmögenhetsförhållanden. För äktenskap som har ingåtts innan ovanstående datum gäller lagen om vissa internationella rättsförhållanden rörande äktenskap. Som huvudregel är det för de tidigare äktenskapen svensk lag som används i Sverige om någon av parterna är svensk medborgare (3 kap. 4 §).

Lagvalsavtal och äktenskapsförord

Man har möjlighet att skriva avtal med sin make/maka om vilket lands lag som man vill ska användas på sina förmögenhetsförhållanden. Det kan inte vara vilken lag som helst utan det måste vara landets lag där någon av dem är medborgare eller har hemvist (art. 22). Ett lagvalsavtal och äktenskapsförord går före ovannämnda regler.

Din situation och rekommendation

Utifrån omständigheterna i din fråga är det svårt att tyda vart ni senast hade hemvist. Jag tolkar det som att ni de senaste nio åren varit bosatta i Belgien, vilket stödjer för en stark anknytning till landet och mycket sannolikt kan ni ansöka om äktenskapsskillnad där. Såsom ovan redogjorts för så kan ni upprätta ett lagvalsavtal och så länge det är formellt korrekt så är det gällande.  

Våra jurister på Familjens Jurist är specialister på just internationell familjerätt så jag skulle råda dig att boka en tid här

Du kan läsa mer om internationell familjerätt hos Familjens Jurist.

Jag hoppas att du fick svar på din fråga! Uppstår det ytterligare funderingar är du välkommen åter.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.