Hoppa till innehållet
Flytta isär, skilja sig & separera

Villkorat skuldebrev vid händelse av separation

Hejsan!

Min sambo ska börja studera till hösten. Vi båda är utbildade sjuksköterskor, men sambon ska studera vidare till distriktssköterska och kommer därför leva på CSN lån i ca 1,5 år. Jag jobbar som konsult och har mer än 3 gånger så hög lön som min sambo haft. Eftersom hon inte kommer ha någon inkomst mer än CSN-lånet vill hon att jag betalar mer på hushållet. Givetvis tänker jag eftersom jag har mycket pengar över, men om vi väljer att dela på oss har jag i stort finansierat hennes utbildning. Finns det något juridiskt vi kan upprätta som där hon binder sig till att betala tillbaka summan jag legat ute med OM vi skulle dela på oss?

Rådgivarens svar

2020-08-14

Hej och stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga. Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller och hur ni kan gå vidare i er situation.

Det går att se det som du kallar ”summan som jag legat ute med” som ett lån om det kommer att finnas ett krav på återbetalning. Vid lån så är det en god idé att upprätta skuldebrev.

Allmänt om skuldebrev
Regler rörande skuldebrev finns i skuldebrevslagen. Lagen innehåller dock inte någon definition av skuldebrev. Enligt förarbetena till skuldebrevslagen ska ett skuldebrev vara en ensidig, till det yttre fristående, skriftlig utfästelse att erlägga ett penningbelopp. Där framgår även att en betalningsutfästelse likställs med ett förbehållslöst erkännande av skuld.

Med andra ord är ett skuldebrev ett skriftligt avtal om en skuld mellan två parter. Skuldebrev upprättas vanligtvis när den ena parten lånar pengar av den andra. Skuldebrevet fungerar då som ett kvitto på skulden och ett bevis på lånet. I skuldebrevet ska det framgå vilket belopp skulden uppgår till, vilka parterna är samt när och hur skulden ska bli återbetald. Skuldebrevet bör även undertecknas av parterna och ur bevissynpunkt kan det vara bra att det bevittnas. Parterna i ett skuldebrev kallas borgenär (långivaren) och gäldenär (låntagaren).

Är det möjligt att skriva ett villkorat skuldebrev?
Som jag förstår det ska lånet endast återbetalas om ni separerar. Det innebär att skuldebrevet skulle behöva innehålla ett särskilt sådant villkor. Då är det viktigt att detta villkor framgår tydligt för att det ska få den funktion ni åsyftat. Att skuldebrevet ska vara ensidigt innebär att villkoret inte får omfatta någon motprestation, såsom att gäldenären endast ska betala skulden om borgenären utför en tjänst åt gäldenären. Dock får skuldebrev innehålla villkor som innebär att skulden endast ska betalas om eller när en viss händelse inträffar.

Sammanfattning och rekommendation
Det mest passande tillvägagångssättet för er är, enligt min mening, att upprätta ett skuldebrev som innehåller ett villkor om att skulden endast ska betalas tillbaka om ni separerar. När man upprättar ett skuldebrev, särskilt innehållande speciella villkor, är det av stor vikt att det blir rätt utformat för att vara juridiskt korrekt och för att undvika oklarheter och konflikter i framtiden. Vi på Fråga Juristen samarbetar med Familjens Jurist. Hos Familjens Jurist kan ni enkelt och smidigt upprätta ett skuldebrev online för ett fast pris.  Vill ni ha ytterligare stöd så är det även möjligt att boka tid för att få hjälp av en fysisk person med upprättande av skuldebrev. Ni kan själva välja om ni vill att ett sådant möte ska ta plats över telefon eller på någon av deras kontor.

Jag hoppas du känner att du har fått svar på din fråga! Uppkommer ytterligare funderingar så får du gärna återkomma till oss på Fråga Juristen med en ny fråga.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.