Hoppa till innehållet
Gifta sig

Försörjningsplikt mellan makar

Hej
Vad jag kan förstå finns det i äktenskapsbalken en försörjningsplikt makar emellan. Gäller detta även om makan är bosatt i annat land? Äktenskapet är registrerat i svensk folkbokföring.
Söker uppehållstillstånd så har för avsikt att flytta till Sverige.

Rådgivarens svar

2019-06-24

Hej! Tack för att du valt att vända dig till oss på Fråga Juristen med dina frågor.

Jag tolkar din fråga som att en av er är folkbokförda i Sverige och att den andra (makan) söker uppehållstillstånd pga. anknytning till sin make (i Sverige). Om detta är en felaktig uppfattning får du gärna ställa frågan på nytt och vidareutveckla omständigheterna.

Försörjning för makar aktualiseras på lite olika sätt enligt lag, som i det följande redogörs för. 

Försörjningsplikt makar
Bestämmelser om äktenskapet finner du i äktenskapsbalken (ÄktB). Eftersom ni är gifta och du är bosatt i Sverige är lagen tillämplig, om detta inte är fallet rekommenderar jag dig att kontakta en jurist enligt rekommendationen nedan. Av 1 kap. 3 § ÄktB framgår att varje make råder över sin egendom och svarar för sina skulder. Vidare framgår av 1 kap. 4 § ÄktB att makar ska fördela utgifter och sysslor mellan sig. Makar ska även, efter förmåga, bidra till det underhåll som behövs för att deras gemensamma och personliga behov tillgodoses. Om det den ena maken ska bidra med inte räcker till, ska den andra maken skjuta till de pengar som behövs, 6 kap. 1-2 §§ ÄktB. Därutöver gäller enligt 6 kap. 6 § ÄktB om makarna inte bor tillsammans att den ena maken ska fullgöra sin underhållsskyldighet genom att betala till den andra maken.

Uppehållstillstånd och försörjningskrav
I sammanhanget är även det försörjningskrav som åligger en anknytningsperson i migrationsärenden av intresse att förklara. En anknytningsperson är den person som är bosatt i Sverige som en sökande hävdar anknytning till i sin ansökan om uppehållstillstånd. En anknytningsperson har enligt lagen om tillfälliga begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige ett krav på sig att dels kunna försörja sig och utlänningen, dels att ha en bostad av tillräcklig storlek för sig och standard för sig och den sökande, enligt 9 § tillfälliga lagen.  

Hoppas du känner att du har fått svar på dina frågor! Önskar du mer juridisk rådgivning rekommenderar jag dig att boka tid hos Familjens Jurist.

Vänliga hälsningar,

Fråga Juristen

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.