Hoppa till innehållet
Gifta sig

Giftermål mellan svensk och amerikansk medborgare- hur går vi bäst tillväga?

Jag och min fästman planerar att gifta oss. Vi vet inte riktigt hur vi ska gå tillväga då han är Amerikan och jag svensk. Vi har pratat lite om att gifta oss någonstans i Europa först, så att det sedan blir lättare med pappersarbetet och mitt visum, men vi kanske har uppfattar allt det där fel. Erbjuder ni hjälp med sådana här fall?

Rådgivarens svar

2021-09-06

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga! Jag uppfattar din fråga som att ni bor i Europa nu och önskar flytta till USA efter giftermålet. Jag kommer att redogöra översiktligt vad som gäller giftermål i internationella relationer och avslutningsvis ge min rekommendation hur ni kan gå vidare.

Generellt om internationella äktenskap

Var man väljer att gifta och bosätta sig kan ha en juridisk påverkan på flera områden. Exempelvis var man har möjlighet att ansöka om äktenskapsskillnad och vilket lands lag som ska gälla vid en skilsmässa. Det påverkar även vad som ska gälla vid en bodelning vid skilsmässa eller en makes bortgång. Det är därför en bra idé att ha klart för sig vilka skillnader det kan bli juridiskt innan man bestämmer sig för var ett giftermål ska äga rum.

Aktuella lagar

För giftermål i Sverige gäller äktenskapsbalken. Inom EU finns det ett gemensamt regelverk för äktenskap, förordning om makars ekonomiska förhållanden som gäller för äktenskap som har ingåtts efter januari 2019. Förordningen reglerar makars förmögenhetsförhållanden, såsom vid skilsmässa och bodelning (art. 27). Bestämmelser om arv i internationella situationer finns i arvsförordningen. Erkännande av äktenskap i Sverige regleras i lagen om vissa internationella rättsförhållanden rörande äktenskap

Ingående av äktenskap utomlands

Om man är svensk medborgare kan ett äktenskap ingås utomlands enligt svensk lag på en svensk ambassad eller kyrka. Man behöver då göra en hindersprövning före äktenskapet (3 kap. 1 §). Äktenskap kan även ingås inför en utländsk myndighet, det sker då enligt det landets lag. Äktenskap som har ingåtts utomlands erkänns som regel i Sverige (1 kap. 7 §). Skatteverket registrerar äktenskapet i folkbokföringen om man lämnar in ett vigselbevis. Mer information om att gifta sig i Sverige eller utlandet finns hos Skatteverket.

Visum i USA

Om man gifter sig utanför USA med en amerikansk medborgare kan man ansöka om visum efter giftermålet. Om man gifter sig innan man ansöker om visum (CR-1) finns möjligheten att arbeta och resa direkt vid ankomst. Visumet måste sökas från det landet man har gift sig i. Som förlovad med en amerikansk medborgare kan man även få visum för att gifta sig i USA. Giftermålet måste då ske inom 90 dagar och efter giftermålet kan man ansöka om ändrad status och arbetstillstånd. Här finns mer information om visum och giftermål.

Er situation och rekommendation

Beroende på var ni gifter er kommer möjligheterna se olika ut vid en eventuell äktenskapsskillnad och era förmögenhetsförhållanden. Det kan vara bra att ha i åtanke innan ni gifter er, även om det inte känns så roligt här och nu. Jag kan inte svara på hur reglerna ser ut om ni bosätter er i USA och om ni längre fram skulle ansöka om äktenskapsskillnad där. Sverige har inga gemensamma bestämmelser med USA som vi har inom EU.

Jag skulle därför rekommendera er att boka tid hos någon av våra specialister på internationell familjerätt hos Familjens Jurist. De kan hjälpa er att reda ut alla för- och nackdelar med var ni väljer att gifta er. De kan även hjälpa er med frågan vad som blir lättast och bäst för er med ansökan om visum. Ni kan läsa mer om internationell familjerätt hos Familjens Jurist.

Jag hoppas att du fick vägledning i din fråga och önskar er lycka till!

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.