Hoppa till innehållet
Gifta sig

Kan vi gifta oss i Sverige när min partner är utländsk medborgare?

Hej!
Vi står inför att gifta oss, jag år Svensk medborgare hon Kenyansk medborgare migrant (ej flykting) i Frankrike nu, hon har ett tillfälligt uppehållstillstånd (fullt Fransk medborgarskap erhålls efter 7 år)I Frankrike, vi vill gifta oss i Sverige finns det några hinder för detta vi vill ha ett registrerat giftemål (vigselbevis)vi har undersökt möjligheterna i Frankrike men det är en komplicerad procedur, Frankrike rekommenderar utländska medborgare att inte gifta sig i Frankrike.

Rådgivarens svar

2020-03-14

Stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga. Nedan följer en redogörelse för vad som gäller i din situation.

Prövning av äktenskapshinder

Innan ett äktenskap ingås ska det prövas om det finns något hinder mot äktenskapet, prövningen görs av Skatteverket (3 kap 1 § äktenskapsbalken). Om den ena parten inte är bokförd i landet ska denne visa intyg av utländsk myndighet som bevisar behörigheten (3 kap 2 § äktenskapsbalken). Vid en hindersprövning prövas bl.a. om de tänkta makarna är syskon, om någon av dem redan är gift med någon annan etc. Om inget hinder finns utfärdar Skatteverket ett intyg.

Gifta sig i Sverige när den ena parten är utländsk medborgare

Det är inga problem att gifta sig i Sverige när den ena parten inte är bosatt i landet och har medborgarskap i ett icke EU-land om den andra parten har medborgarskap i Sverige. Det enda hinder som finns är prövningen av äktenskapshinder, men om denna prövning är godkänd ska giftermålet få ske i Sverige. Efter vigseln ska vigselförrättaren genast lämna makarna ett bevis om vigseln (4 kap. 7 § äktenskapsbalken).

Framtida frågor om uppehållstillstånd

Om ni avser att efter giftermålet bosätta er i Sverige kan frågan om svenskt uppehållstillstånd bli aktuell. Enligt utlänningslagen ska en person som söker uppehållstillstånd beviljas detta om personen ansöker i egenskap av make till någon som är bosatt i Sverige (5 kap. 3 § utlänningslagen). Om det har ingåtts ett giltigt äktenskap föreligger en presumtion att makarna har avsikt att bo tillsammans och att maken ska beviljas uppehållstillstånd i Sverige.

Er situation

Så vad gäller er situation så ser jag inget hinder för er att gifta er i Sverige och erhålla vigselbevis utifrån era ovan beskrivna omständigheter.

Hoppas att du känner att jag besvarade din fråga. Har du ytterligare frågor eller funderingar är du välkommen att höra av dig igen till oss på Fråga Juristen.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.