Hoppa till innehållet
Gifta sig

Måste vi skriva nytt äktenskapsförord när ny egendom trätt i stället för egendom som gjort till enskild?

Min man och jag har idag ett äktenskapsförord där det står att ett särskilt fondkonto utgör enskild egendom. Detta fondkonto används inte längre utan är ersatt av ett ISK konto. Skall man då skriva nytt äktenskapsförord där detta ISK konto anges och även inkludera att avkastning därifrån ingår? Antar att man i sparande behöver vara specifik vad gäller vad som skall vara enskild egendom för att inte blandas samman med annat sparande/pengar? Dvs man kan inte ha en mer generell skrivelse utan i detta fall bör fondkonto ersättas av ISK-konto?

Rådgivarens svar

2022-03-06

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen!

Din fråga avser äktenskapsförord och enskild egendom, varför jag kommer att redogöra för relevanta bestämmelser i Äktenskapsbalken (ÄktB) för att sedan koppla dessa till din situation.

Enskild egendom

I lagen skiljs mellan giftorättsgods och enskild egendom. Detta följer av 7 kap. 1 § ÄktB. Vad som utgör enskild egendom stadgas i 7 kap. 2 § ÄktB, och där framgår bland annat att enskild egendom är egendom som till följd av äktenskapsförord är enskild. I samma paragraf framgår också att enskild egendom utgörs av vad som trätt i stället för den egendom som gjort enskild genom exempelvis äktenskapsförordet, om inte annat har föreskrivits genom den rättshandling på grund av vilken egendomen är enskild. Det betyder att om viss egendom gjorts till enskild egendom genom ett äktenskapsförord, exempelvis en fond, och denna fond sedan byts ut mot en annan fond, den senare fonden träder i den förstas ställe om det inte framgår av äktenskapsförordet att så inte ska ske. Därtill gäller emellertid att avkastning av enskild egendom är giftorättsgods om inte annat har föreskrivits i exempelvis äktenskapsförordet.

Hur ändrar man i ett äktenskapsförord?

Av 7 kap. 3 § ÄktB framgår att det är fullt möjligt att skriva ett nytt äktenskapsförord. Vill man få till en ändring i ett äktenskapsförord är man således hänvisad till att skriva ett nytt, detta eftersom äktenskapsförordet som rättshandling är omgärdat av vissa formkrav. Väljer man att skriva ett nytt äktenskapsförord måste det således upprättas skriftligen, dateras, undertecknas och registreras hos Skatteverket.

Kopplat till din fråga

Med tanke på att vad som träder i stället för egendom som gjort enskild genom äktenskapsförord i regel också utgör enskild egendom ser jag inte några problem med att det före detta fondkontot ersatts med ett ISK konto. Nu vet jag emellertid inte om det är så att avkastningen från fondkontot också genom äktenskapsförordet gjorts till enskild egendom, om så inte är fallet men du önskar att avkastningen från ISK kontot skall utgöra enskild egendom krävs det i så fall att ni skriver ett nytt äktenskapsförord.

Sedan kan det självfallet alltid vara bra att det med tydlighet framgår i ett rättshandling vad som gäller, eller med andra ord i denna situation vad du och din make avser ska utgöra enskild egendom och inte. Så önskar ni skriva ett nytt äktenskapsförord finns det inget som hindrar det, så länge ni iakttar formkraven. Vill ni inte skriva ett nytt äktenskapsförord är det bra om ni, vid händelse av bodelning, kan visa att just ISK kontot trätt i stället för fondkontot.

Med det sagt hoppas jag du känner att du fått svar på din fråga! Önskar du/ni vidare vägledning kan det vara en god idé att kontakta en jurist. Annars är du varmt välkommen att åter vända dig hit till oss på Fråga Juristen!

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.