Hej Juridik Till Alla!
Jag och min sambo har varit tillsammans i 8 år och bott tillsammans i 6 år. Jag har hört om att man efter 5 år som sambos har samma rättigheter som om man vore gift, dvs att man delar allt lika och så. Är detta sant? Jag hittar ingenting i sambolagen nämligen, och jag vet inte riktigt vart jag ska börja leta om det står i äktenskapsbalken. Det är ju så många paragrafer där.
Tack på förhand.
Hej och stort tack för att du vänder dig till oss på Fråga juristen med din fråga. Nedan kommer jag att försöka besvara din fråga om vad som gäller för sambos samt ge råd om hur du och din partner kan trygga er ekonomiska framtid.
Långvarigt samboskap vs. äktenskap
Såsom jag tolkar din fråga så undrar du om ett långvarigt samboskap medför att de regler som gäller för äktenskap även blir tillämpliga på samborelationen. Så är inte fallet. Det saknas stöd för detta i såväl sambolagen (2003:376) (SamboL) som i äktenskapsbalken (1987:230) (ÄktB). Är man sambo så förblir man sambo till dess att man endera ingår äktenskap eller att samboskapet upphör på något annat sätt (jfr 2 § SamboL). Skulle man då separera som sambos och begär bodelning så är det bara den gemensamt införskaffade bostaden samt de gemensamma möblerna som kan ingå, om inte något undandragits från bodelning genom samboavtal.
En möjlig anledning till att man kan tro att ÄktB gäller för långa samborelationer beror nog på den så kallade skevdelningsregeln i 12:1 ÄktB. Där framgår bland annat att kortvariga äktenskap, där ansökan om äktenskapsskillnad görs inom fem år från äktenskapets ingående, kan jämkas om en likafördelning av giftorättsgodset skulle anses som oskäligt. Vad som emellertid inte uttryckligen står med i paragrafen men som ändå inbegrips är att om två sambor gifter sig så räknas tiden för samborelationen in vid tillämpningen av skevdelningsregeln.
Exempel:
Om du och din sambo skulle gifta er idag och sedan ta ut skilsmässa om ett år så anses ert äktenskap ha varat i 7 år eftersom ni varit sambor i 6 år innan äktenskapets ingående, men då enbart enligt skevdelningsregeln (12:1 ÄktB). Det går således inte att jämka principen om likadelning på grund av kortvarigt äktenskap, trots att äktenskapet bara varat i ett år.
Vad är det som ger stöd åt en sådan tolkning av skevdelningsregeln? Jo, i bland annat 1 § st. 2 SamboL föreskrivs det att när det i lag eller annan författning talas om sambor eller personer som bor tillsammans under äktenskapsliknande förhållanden eller liknande uttryck är att se som sambor enligt st. 1 i samma paragraf. Uttrycket äktenskapsliknande förhållanden indikerar på att samboskap är ett förstadium till äktenskap och därför är det rimligt att räkna med den perioden om samborna sedan skulle gifta sig. Det faller sig naturligt eftersom sambor redan byggt ett gemensamt hem om de levt med varandra under en väldigt lång tid.
Vad du kan göra
Jag uppfattade inte riktigt av din fråga om du ville att ÄktB:s regler skulle gälla för er relation eller inte, men om ni önskar att trygga era gemensamma ekonomiska förehavanden på samma sätt som gäller för äktenskap så är min rekommendation att du och din partner ingår i äktenskap.
Om du istället vill försäkra dig om att din egendom förblir din egen, eller att du och din sambo exempelvis förvärvat en bostadsrätt gemensamt men att du stått för större delen av kontantinsatsen, kan du ingå i samboavtal med din sambo för att undanta egendomen från en framtida bodelning samt exempelvis reglera skulden er emellan med ett skuldebrev. Behöver du råd och hjälp med att teckna avtal kan du göra det HÄR.
Om du är nöjd med samboskapet som det är, med rätten till bodelning av gemensam bostad och bohag på begäran så krävs inga andra åtgärder.
Hoppas du fått svar på din fråga. Jag önskar dig en fortsatt trevlig dag.
Med vänliga hälsningar,
Sara
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.