Hej. Vad händer om två gifta personer skriver ett tydligt bodelningsavtal där de radat upp exakt vem av makarna som ska äga vad så som hus, försäkringar, bilar mm och Samma datum skriver ett äktenskapsförord? Det låter jättekonstigt och jag förstår inte varför ett gift pat så har gjort. Är det något av avtalen som "går före" det andra. Vilket gäller. Om man bodelar så kan man väl inte skriva och ha nytta av ett äktenskapsförord?? Då har man ju samma datum delat på alla tillgångar/hus/bilar/pengar mm.
Med vänlig hälsning Lilla Loppan
Stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga. Nedan följer en redogörelse för vad som gället i din situation.
Skillnaden mellan ett äktenskapsförord och ett bodelningsavtal
Ett äktenskapsförord är ett avtal mellan makar som kan upprättas antingen innan eller under giftermålet. Syftet med äktenskapsförord är att avtala om att viss egendom ska vara enskild egendom och därmed inte omfattas av en framtida bodelning (7 kap. 3 § äktenskapsbalken). Ett äktenskapsförord är giltigt och ska följas vid äktenskapsskillnad om de uppfyller kraven som stadgas i 7 kap. 3 § äktenskapsbalken.
Ett bodelningsavtal skrivs i samband med själva bodelningen. Bodelning kan ske under pågående äktenskap, i samband med skilsmässa och vid dödsfall. När bodelning sker under pågående äktenskap, utan att skilsmässa är aktuellt, rör det sig om en frivillig ekonomisk uppgörelse mellan makarna (9 kap. 1 § st. 2 äktenskapsbalken). Syftet kan då vara att klargöra vem som äger vad av makarnas gemensamma tillgångar, eller om de vill omfördela tillgångarna. Bodelningen gäller i ett sådant fall utvalda tillgångar, och alltså inte hela giftorättsgodset och medför inte att egendomen blir enskild utan den kommer fortfarande ingå vid en senare bodelning. Effekten av bodelningsavtalet blir att varje make i första hand får välja sin egendom till sin lott, en slags förtur. Tillgångarnas värde kan ändras efter bodelningsavtalets upprättande och den ene maken kan då bli tvungen att kompensera den andre om värdet skulle bli ojämnt vilket beror på att det är värdet på egendomen som ska delas lika vid äktenskapsskillnad.
De båda dokumentens effekter vid en skilsmässa
Om två makar både upprättat ett äktenskapsförord och ett bodelningsavtal, så kommer vid en eventuell skilsmässa båda handlingarna att påverka bodelningen. Äktenskapsförordet reglerar vad som är enskild egendom och vad som är giftorättsgods. Det som enligt äktenskapsförordet är enskild egendom kommer inte, som ovan nämnt, att ingå i bodelningen. Genom bodelningsavtalet har makarna redan klarat upp vem som äger vad av giftorättsgodset. Det är inte en garanti på att makarna helt säkert kommer att få den egendom som föreskrivs enligt bodelningsavtalet, men vid bodelning ges förtur att välja sin egendom.
Föreligger ett äktenskapsförord som istället säger att all egendom är enskild egendom så behövs egentligen inget bodelningsavtal eller bodelning, eftersom det inte finns något giftorättsgods att dela upp.
Hoppas du känner att du fick svar på din fråga. Har du ytterligare funderingar är du välkommen att höra av dig igen till oss på Fråga Juristen.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.