Jag och min fästman är båda svenska medborgare men bor för tillfället i Bryssel och är därmed folkbokförda i Belgien. Vi ska nu gifta oss nästa år och då vi är folkbokförda i Belgien. Men vi är lite oroliga över vad som gäller gällande lagstiftningar för giftermål och arvsrätt etc i ett äktenskap om vi gifter oss enligt belgisk lag? Hur går man till väga på bäst sätt för att det ska vara ett "svenskt" äktenskap?
Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen! Jag kommer nedan att redogöra för vad som gäller när det kommer till aktuell lag då man har gift sig i ett EU-land. Avslutningsvis kommer jag att gå igenom er situation.
Aktuella lagar
Om man inte är bosatt i Sverige när man gifter sig påverkar det vilka lagar som aktualiseras vid exempelvis äktenskapsskillnad. För giftermål i Sverige gäller äktenskapsbalken. Inom EU finns det ett gemensamt regelverk för äktenskap, förordning om makars förmögenhetsförhållanden som gäller för äktenskap som har ingåtts efter januari 2019. Förordningen reglerar makars förmögenhetsförhållanden, såsom vid skilsmässa och bodelning (art. 27). Bestämmelser om arv i internationella situationer finns i arvsförordningen. Erkännande av äktenskap i Sverige regleras i lagen om vissa internationella rättsförhållanden rörande äktenskap.
Ingående av äktenskap utomlands
Om man är svensk medborgare kan ett äktenskap ingås utomlands enligt svensk lag på en svensk ambassad eller kyrka. Man behöver då göra en hindersprövning före äktenskapet (3 kap. 1 §). Skatteverket behöver sedan vigselhandlingen för att registrera äktenskapet i folkbokföringsregistret.
Äktenskap kan även ingås inför en utländsk myndighet, det sker då enligt det landets lag. Man kan dock behöva uppvisa handlingar från Sverige som visar att man får gifta sig. Äktenskap som har ingåtts utomlands erkänns som regel i Sverige (1 kap. 7 §). Skatteverket registrerar äktenskapet i folkbokföringen om man lämnar in ett vigselbevis. Mer information om att gifta sig i Sverige eller utlandet finns hos Skatteverket.
Lagvalsavtal
Man har möjlighet enligt förordningen om makars förmögenhetsförhållanden att skriva avtal med sin make/maka om vilket lands lag som man vill ska användas. Det kan inte vara vilken lag som helst utan det måste vara landets lag där någon av makarna är medborgare eller har hemvist (art. 22). Det finns även möjlighet att skriva ett lagvalsavtal när det kommer till arv enligt arvsförordningen (art. 22).
Hemvist
Om man inte har ett lagvalsavtal är det i första hand lagen där man hade sin första hemvist efter äktenskapets ingående som aktualiseras (art. 26). Bor man i Belgien vid ett äktenskaps ingående och sedan flyttar till Sverige och bor här i tio år är det ändå som huvudregel belgisk lag som aktualiseras vid äktenskapsskillnad i svensk domstol.
Vid frågor om arv tolkas begreppet hemvist annorlunda. Vid dödsfall ska lagen där personen hade hemvist användas. Vilket är det land där personen var stadigvarande bosatt vid sin död (art. 21).
Er situation
Ni önskar att äktenskapet ska ha samma rättsverkningar som om ni hade gift er i Sverige. Ni kommer att ha hemvist i Belgien vid ert giftermål vilket innebär att ekonomiska frågor gällande ert äktenskap kommer att bedömas enligt belgisk rätt. När det handlar om arv så kommer lagen där ni har haft er stadigvarande hemvist att aktualiseras. Det vill säga har ni flyttat till Sverige och bor här stadigvarande så är det svensk lag som gäller när det kommer till arv.
Rekommendation
Det är ett flertal förordningar och lagar som aktualiseras i era funderingar. Det kan vara en god idé att ni skriver ett lagvalsavtal. De internationella reglerna är lite komplicerade. Jag skulle därför rekommendera er att boka tid hos någon av våra erfarna jurister på Familjens Jurist för rådgivning så allt blir rätt innan giftermålet. Ni kan läsa mer om internationell familjerätt hos Familjens Jurist. Jag hoppas att ni har blivit hjälpta av mitt svar och önskar er lycka till!
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.