Om en person som är VD på fastighetsbolag använder sin jobbmail då hon söker privat bygglov. Är det trolöshet mot huvudman?
Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen! Nedan redogör jag för brottet trolöshet mot huvudman - vad det innebär och var det regleras. Jag kommenterar sedan din fråga närmare och lämnar en rekommendation.
Trolöshet mot huvudman
Trolöshet mot huvudman regleras i 10 kap. 5 § brottsbalken. Straffskalan för brottet sträcker sig från böter till fängelse i högst två år.
Brottet innebär att en person som fått en speciell uppgift på grund av en förtroendeställning missbrukar sin position och därigenom skadar huvudmannen. Uppgiften man fått kan vara någon av följande:
Förtroendeställningen kan innebära att exempelvis vara anställd av någon eller att vara någons syssloman.
Enligt paragrafens tredje stycke kan man även dömas för brottet om man fått till uppgift att sköta en rättslig angelägenhet för någon annan. Trolöshet mot huvudman kan i sådant fall bli aktuellt om missbruket av förtroendeställningen leder till förfång för huvudmannen. Förfång är inte samma sak som skada. Förfång kan gälla dels ekonomisk skada men även att tillfoga huvudmannen andra olägenheter. Skada innebär däremot ekonomisk skada.
Din situation
Att använda sin jobbmail i ett privat ärende om bygglov utgör med största sannolikhet inte trolöshet mot huvudman. För att klassas som trolöshet krävs det att agerandet medfört någon slags skada eller förfång för huvudmannen. I ditt fall verkar det inte ha uppstått någon skada, även om man kan diskutera lämpligheten i att använda sin privata mail på det här sättet.
Rekommendation
Om du har fler frågor är du varmt välkommen att skicka in en till fråga till oss på Fråga Juristen. Jag kan även rekommendera dig att besöka Företagarens Jurist, vars jurister har stor erfarenhet av juridiska frågor som rör företag.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.