Hej, Min fråga rör upphovsrätt. När kan man anse att ett verk (ljudupptagning i detta fall) blir fri för gemene att återge eller använda efter eget tycke? Säg att du har ljudupptagning från 1920-talet, är då dessa fri egendom att använda som man själv önskar?
Inledning
Hej och stort tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen!
Din fråga handlar om upphovsrätt. Jag kommer därför att gå igenom relevanta bestämmelser i upphovsrättslagen (URL), förklara vad som gäller i din situation och kommer att avsluta med en rekommendation.
Allmän information
Här kommer en allmän beskrivning av vad som gäller.
Den som har skapat ett litterärt eller konstnärligt verk har upphovsrätt till verket (1 kap. 1 § URL). Den som har upphovsrätt till någonting har rätt att förfoga över verket genom att t.ex. framställa nya exemplar av det eller genom att göra det tillgängligt för allmänheten (1 kap. 2 § URL). Upphovsrätten uppstår automatiskt när verket kommer till under förutsättning att det är tillräckligt originellt. Det krävs alltså ingen registrering eller liknande.
Ljudupptagningar får skydd som en s.k. upphovsrättslig närstående rättighet och skyddet tillkommer den som har producerat ljudupptagningen och motsvarar upphovsrättens skydd.
Hur länge gäller upphovsrätten?
Hur länge upphovsrätten gäller beror på vilken typ av verk det är. Huvudregeln är dock att upphovsrätten gäller till utgången av det sjuttionde året efter upphovsmannens död (4 kap. 43 § URL).
En ljudupptagning får som nämnt skydd som närstående rättighet och har en skyddstid på 50 år från att ljudupptagningen ägde rum (5 kap. 46 § URL). Efter skyddstiden kan verket användas fritt. Har däremot ljudupptagningen getts ut eller offentliggjorts under dessa 50 år så gäller skyddstiden till utgången av det sjuttionde året efter utgivningen eller offentliggörandet skedde (5 kap. 46 § 2 st. URL).
Din situation och rekommendation
Jag kommer nu att gå igenom vad som gäller i din situation.
Din fråga var om man fritt får använda en ljudupptagning från 1920-talet och svaret är att det beror på vad som gjorts med ljudupptagningen sedan den gjordes. Skyddstiden är antingen 50 år från ljudupptagningen gjordes eller 70 år efter offentliggörande eller utgivning. Det är svårt att ge ett exakt svar eftersom jag inte vet vad som gjorts med ljudupptagningen sedan den gjordes. Jag rekommenderar att du kontrollerar ljudupptagningen och tar reda på om utgivning eller offentliggörande har skett. Har det inte skett så har skyddstiden på 50 år redan löpt ut och du kan då fritt använda ljudupptagningen.
Om du vill få ett mer konkret svar på din fråga behöver du prata med en jurist som kan sätta sig in i samtliga aktuella omständigheter. Du kan boka en tid med en av våra jurister genom att följa denna länk.
Jag hoppas du fått svar på din fråga. Har du fler funderingar är du självklart välkommen med en ny fråga till oss på Fråga Juristen eller att boka en tid med en av våra jurister!
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.