Hej! Jag har ett handelsbolag med min fru, och när jag var utomlands så skapade hon utan min vetskap ett aktiebolag där hon stod som ensam ägare. Hon hyr en lokal hon arbetar i men hur hon fått ihop det har hon aldrig sagt, förrän nu när hon inte längre kan få ihop hyran och då avslöjar att lokalen är hyrd under vårt handelsbolags namn. Detta kom som en total chock för mig då hon undanhållit för mig hela tiden, och hon har dessutom aldrig fört in pengarna hon tjänat där i handelsbolaget. Däremot krävde hon att de pengar jag tjänat ihop skulle läggas in på handelsbolaget när vi startade den 2004, vi kom överens om en massa saker för att göra så, varav inte ett enda har han uppfyllt. Jag har smärtor och stora besvär i kroppen vilket gör att jag inte kan jobba som vanligt och tjänar därför mycket mindre än honom, mitt jobb är inte heller stabilt. Det känns som att han pressar mig och att jag blivit vilseledd om något vi aldrig kommit överens över, min fråga är ifall hans handlingar med att hyra lokalen sådär utgör brott eller om det inte är tillåtet göra så?
Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen!
Din fråga handlar om bolagsrätt för handelsbolag. Jag kommer därför att gå igenom relevanta bestämmelser i lagen om handelsbolag och enkla bolag (även kallad bolagslagen, BL), förklara vad som gäller i din situation och kommer att avsluta med en rekommendation.
Allmän information
Här kommer en allmän beskrivning av vad som gäller.
Enligt 2 kap. 1 § BL är lagen dispositiv, och bolagsmännens rättigheter och skyldigheter bestäms främst genom avtal. Vidare framgår det av 2 kap. 2 § BL att varje bolagsman var för sig har rätt att vidta förvaltningsåtgärder, under förutsättning att detta inte förbjudits av en annan bolagsman. Däremot framgår det av samma paragraf att åtgärder som är främmande för bolagets ändamål endast får ske med samtliga bolagsmäns samtycke.
Om en bolagsman skadar bolaget inom ramen för dennes uppgifter, uppsåtligen eller av oaktsamhet, ska ersätta skadan (2 kap. 14 § BL). Denna paragraf ger ett uttryck för en trohets- och lojalitetsplikt mot sitt bolag. Om någon hävdar att skada uppkommit, ska också denna person visa att skadan är ersättningsgill, att uppsåt eller oaktsamhet föreligger och att skadan är en adekvat kausal följd (orsakssamband) av den åtgärd som vidtagits. Talan kan också föras för bolagets räkning mot en bolagsman enligt 2 kap. 15 § BL, men paragrafen framhåller tidsramar för när talan kan väckas.
Din situation
Jag kommer nu att gå igenom vad som gäller i din situation.
Vad jag förstår har din fru hyrt lokalen för hennes aktiebolag under handelsbolagets namn. Din fru, och du, har en lojalitetsplikt mot bolaget, och ska därmed handla inom bolagets intressen vid förvaltningsuppgifter. Samtidigt har ni båda rätt att själva vidta förvaltningsåtgärder, så länge det inte är främmande för bolagets ändamål då samtliga bolagsmän måste samtycka. Detta kan dock justeras om ni har ett avtal som säger annat än vad lagen säger.
Jag vet inte vad ert handelsbolags ändamål är, men vad jag kan tyda låter det som att din fru åtminstone inte handlat lojalt mot bolaget. En eventuell skadeståndstalan bör därmed kunna föras, men om du vill göra det mot din fru är upp till dig. Att särskilt komma ihåg då är att ni båda är personligt och solidariskt ansvariga för bolaget, och ni har vad jag förstår en gemensam ekonomi som makar.
Sammanfattning och rekommendation
Din fråga var om din fru kan hyra en lokal för sitt nya aktiebolags fördel med hjälp av ert handelsbolag, och mitt svar är att hon verkar gå emot hennes lojalitetsplikt mot ert handelsbolag. Utan att veta all information låter det i alla fall så. Däremot kan det framgå andra bestämmelser om ni har ett avtal er emellan om hur förvaltningsåtgärder ska gå till. En möjlighet om din fru orsakat skada för ert bolag är skadeståndstalan, men om du vill ta det beslutet är det viktigt att veta att ni båda är personligt och solidariskt ansvariga för bolaget.
Med det hoppas jag att du fått svar på din fråga! Om det skulle uppkomma en tvist er emellan rekommenderar jag dig att boka tid med en jurist, vilket du kan göra här hos Företagarens Jurist. Du kan också självklart höra av dig till oss på Fråga Juristen igen om fler frågor uppkommer.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.