Hoppa till innehållet
Juridik för företagare

Hembudsförbehåll efter dödsfall

En delägare i ett aktiebolag har gått bort, vem informerar aktiebolaget om vem som ärvt den avlidnes aktier och när? I detta fall finns nämligen en hembudsrätt.

Rådgivarens svar

2018-10-14

Hej och stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga. Nedan kommer en redogörelse gällande din fråga.

Regler om aktiebolag finns i aktiebolagslagen (ABL). 

När det gäller frågor angående hembudsförbehåll finns regler i 4 kap. ABL.

Hembudsförbehåll gäller, som du i frågan nämnt, även vid dödsfall. Enligt reglerna i ABL innebär förbehållet att, rätten att överta aktier (i detta fall genom arv) inskränks. Om det finns ett hembudsförbehåll i bolagsordningen, har de andra aktieägarna rätt att köpa tillbaka aktier, som egentligen ska ärvas av arvingarna. 

Det finns dock ett antal begränsningar för de andra aktieägarna att aktualisera hembudsförbehållet när det handlar om dödsfall.

När en aktieägare avlider och kvarlämnar aktier som omfattas av hembudsklausulen, gäller endast hembudsförbehållet om, ett arvsskifte inte har skett inom ett år. Det betyder alltså att hembudspliktiga aktier, som finns i dödsboet, inte anses ha övergått till ny aktieägare så länge dödsbot är oskiftat. Om inget arvsskifte har skett på ett år, är dödsboet skyldigt att meddela styrelse om aktieinnehavet. Och därefter har de andra aktieinnehavarna rätt att lösa ut aktierna genom hembudsförbehållet. 

I detta fall betyder det alltså att dödsboet är skyldigt att anmäla aktieinnehavet till styrelse när ettårsfristen löpt ut.

Jag hoppas att du känner att du har fått svar på din fråga. Om du skulle behöva vidare juridisk rådgivning är du välkommen att boka tid hos våra jurister på Familjens jurist.  

Vänliga hälsningar,

Elma 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.