Hur driver jag in en fordran på bästa sätt (en kreditfaktura som ej utbetalas) till mitt bolag, AB, från min redovisningsbyrå som är ett AB?
Hejsan, tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga! Jag kommer att redogöra allmänt för din fråga och sedan avsluta med en rekommendation utifrån din situation. Svaret på din fråga hittar vi i utsökningsbalken (UB) och Lag (1990:746) om betalningsföreläggande och handräckning (BfL).
Betalningsföreläggande
Enligt BfL kan man begära att kronofogdemyndigheten ska pröva om en gäldenär är skyldig att fullgöra en förpliktelse, t.ex. betala en förfallen faktura, genom exempelvis ett betalningsföreläggande, BfL 1 §. Betalningsföreläggande får endast avse fakturor som är förfallna till betalning, alltså måste sista dagen för betalning ha löpt ut, BfL 2 §. Ansökan måste göras skriftligen till kronofogdemyndigheten, vari borgenären ska ange sitt krav på betalning och grunden för detta, BfL 9 – 11 §§. Kort sagt behöver man således skicka in fakturan till myndigheten, vilket kan göras digitalt på kronofogdemyndighetens hemsida.
Gäldenären bestrider ansökan om betalningsföreläggande
Om kronofogdemyndigheten godkänner ansökan kommer de ge gäldenären en möjlighet att yttra sig om betalningsföreläggandet vari denne kan bestrida ansökan, BfL 25 §. Bestrider inte gäldenären betalningsföreläggandet verkställer således kronofogdemyndigheten kravet om betalning och meddelar att utmätning för kravet får ske, UB 3 kap. 1§.
Om gäldenären bestrider betalningsföreläggandet i rätt tid kan kronofogdemyndigheten inte göra något mer i ärendet, utan i stället kommer de underrätta borgenären om att gäldenärens bestridande. Borgenären kan därmed välja att antingen lägga ner ärendet eller begära att ärendet ska överlämnas till tingsrätten, BfL 33 §. Detta måste göras skriftligen inom fyra veckor från att underrättelsen om gäldenärens inställning till betalningsföreläggandet från kronofogdemyndigheten skickades till borgenären, BfL 34 §.
Om borgenären vinner bifall för sitt krav i tingsrätten så får hen genom domen en exekutionstitel som hen kan skicka in till kronofogdemyndigheten. Genom exekutionstiteln kan kronofogdemyndigheten göra en utmätning hos gäldenären om denne inte frivilligt har betalat sin skuld till borgenären, 3 kap 1 § UB och 4 kap 1 § UB.
Din situation och rekommendation
Betalningsföreläggande är ett delvis missvisande rättsmedel eftersom det inte automatiskt ger kronofogdemyndigheten en rätt att kräva in en betalning från din redovisningsbyrå, dvs, om de väljer att bestrida betalningsföreläggandet. Om kronofogdemyndigheten godkänner din ansökan, vilken kan skickas in via deras hemsida, är detta redan en god grund för att tingsrätten ev. skulle ge dig bifall för din talan, dvs, om du väljer att överlämna målet till dem. OBS! Emellertid är processen i domstol en kostsam och tidsödande process som kan överskrida beloppet i fakturan som du och redovisningsbyrån tvistar om, vilket kan vara värt att ha i åtanke. Däremot är detta även en faktor som redovisningsbyrån ev. kommer att beakta och det kan även vara ett incitament för dem att betala fakturan efter din initiala ansökan om betalningsföreläggande hos kronofogdemyndigheten.
Om du vill få ett mer konkret svar på din fråga behöver du prata med en jurist som kan sätta sig in i samtliga aktuella omständigheter. Det kan särskilt bli aktuellt om du väljer att överlämna målet till tingsrätten. Du kan därmed boka en tid med en av våra jurister och få vidare rådgivning angående din fråga.
Jag hoppas du fått svar på din fråga och om du har fler funderingar är du välkommen att ställa en ny fråga till oss på Fråga Juristen.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.