Hoppa till innehållet
Juridik för företagare

Kan jag kräva något sorts avgångsvederlag när jag blivit uppsagd?

Hej, Jag är på en förlängd prövotid på mitt företag (6 månader) och mitt kontrakt går ut om 2 veckor. Nu annonserade mitt bolag om att dem kommer skära ner på personal och jag är en av de drabbade. Kommer jag ha rätt till något avskedspaket? Kan det krävas? Eller är det inget jag kan argumentera för då jag fortfarande är under prövotid?

Rådgivarens svar

2023-02-01

Hejsan, tack för att du vänder dig till oss på fråga juristen med din fråga! Jag kommer att redogöra allmänt och sedan avsluta med en rekommendation utifrån din situation. Svaret på din fråga återfinns bland annat i lagen om anställningsskydd. 

Provanställning 

Ett anställningsavtal som är tidsbegränsad och kallas provanställning får användas, men provperioden får som längst pågå i sex månader, enligt 6 § LAS. En provanställning är en osäker anställningsform eftersom arbetsgivaren när som helst kan avbryta anställningen. Regler kring hur en provanställning får avbrytas eller sägas upp beror på om det finns ett kollektivavtal på arbetsplatsen eller inte. Reglerna kan också vara olika mellan olika kollektivavtal. Om det inte finns något kollektivavtal är det reglerna i lagen om anställningsskydd (LAS) som gäller. 

Står det inget annat i ett kollektivavtal så är det så att en provanställning kan avbrytas utan sakliga skäl och arbetsgivarens skäl kan inte prövas rättsligt, så länge inte avbrytandet är diskriminerande, föreningsrättskänkande eller annars står i strid med god sed på arbetsmarknaden. 

 Finns det någon uppsägningstid? 

Huruvida det finns en uppsägningstid för en provanställning kan framgå av avtalet, kollektivavtal eller slutligen av lagen. Om lagens regler gäller, för att det inte regleras i varken avtal eller kollektivavtal, är det så att besked om att en provanställning avbryts ska lämnas till motparten senast när prövotiden är slut. Alltså räcker det med att arbetsgivare eller arbetstagare meddelar avbrytande av anställning innan de 6 månaderna har passerat. Dock finns det en ordningsregler i 31 § LAS som anger att en arbetsgivare som tänker ge en arbetstagare besked om att provanställningen ska avbrytas i förtid eller avslutas utan att övergå i en tillsvidareanställning ska underrätta arbetstagaren om det minst 2 veckor i förtid. 

Om arbetsgivaren lämnar ett besked om avbrytande av anställningen när det är mindre än 2 veckor kvar av provanställningen kan arbetsgivaren bli skadeståndsskyldig. Att arbetsgivaren bryter mot tidsfristen är dock inte tillräcklig grund för att kunna hävda rätten till en tillsvidareanställning. 

Avgångsvederlag 

De flesta som blir uppsagda får inget avgångsvederlag utan endast lagenligt uppsägningstid och många arbetar under hela uppsägningstiden. 

De flesta uppsägningar har sakliga skäl och företagsledningen har förhandlar med fackföreningen före uppsägningen och har då ingen skyldighet att betala något avgångsvederlag. 

Avgångsvederlag är alltså inget som man har rätt till utan något som ibland betalas ut av arbetsgivaren när de säger upp en arbetstagare för att kunna ”kringgå” vissa regler i LAS. 

Din situation och rekommendation

Sammanfattningsvis kan alltså sägas att enligt lagen ska arbetsgivaren säga upp en provanställning 2 veckor innan den avbryts. Dock kan man ha längre uppsägningstid än så utifrån ett kollektivavtal på arbetsplatsen eller avtal med arbetsgivaren. När det kommer till att få avgångsvederlag eller liknande är det inget du kan kräva utan det du har rätt till är att arbeta de två resterande veckorna och få lön för det. 

Om du vill få ett mer konkret svar på din fråga behöver du prata med en jurist som kan sätta sig in i samtliga aktuella omständigheter och som har erfarenhet av liknande fall. Du kan boka en tid med en av våra jurister genom att följa denna länk. Familjens Jurist – Boka tid

Jag hoppas du fått svar på din fråga och om du har fler funderingar är du välkommen att ställa en ny fråga till oss på fråga juristen.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.