Hej! Jag ingick ett leasingavtal på en maskin för skönhetsbehandlingar, avtalet är på 5 år! Maskinen är värd ca 850 000kr enligt företaget och jag betalar då en dyr månadskostnad på denna maskinen. Jag har nu kommit i kontakt med ett företag i Kina som tillverkar just denna maskinen och enligt dem kostar maskinen inkl frakt till Sverige endast 30 000kr! Har jag någon laglig rätt att kunna häva detta leasingavtalet då företaget har lagt på så mycket för maskinen? Enligt kontraktet mellan mig och företaget står det inget om att de inte skulle kunna ta tillbaka leasingavtalet, men däremot i avtalet med leasingbanken står det att det går att bryta om jag byter helt inriktning. Som jag kan läsa ut står det heller inget om att jag då är betalningsskyldig för resterande tid, men det hävdade leasingbanken när jag ringde? Vad är rätt och fel, är jag helt bakbunden?
Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen!
Jag tolkar din fråga som att det i detta fall rör sig om ett leasingavtal mellan två näringsidkare, det vill säga två parter som bedriver verksamhet. Frågan är om detta leasingavtal kan avslutas i förtid.
Avtalsrättsliga principer gäller
Det finns ingen direkt lag som reglerar det förhållande vi vid denna fråga har för handen. Emellertid gäller allmänna avtalsrättsliga principer, och ibland brukar även analogier göras med närliggande lagar såsom köplagen. Även denna lag kan sägas vara en del av den bredare definitionen av avtalsrätten. Värt att poängtera är att avtalsrätten är till stor del dispositiv. Att avtalsrätten är dispositiv innebär att avtalsrätten kan avtalas bort eller åsidosättas och behöver därmed inte följas. Det är därav i första hand kontraktet mellan parterna som styr deras rättsförhållande till varandra.
En allmän avtalsrättslig princip är att avtal skall hållas - ena parten ska inte utan grund/konsekvens kunna bryta om avtalet. Huvudregeln är därmed att ett avtal inte kan sägas upp i förtid, utan den avtalade tiden ska löpa. Det finns dock vissa möjlighet att säga upp avtal. Det mest självklara är om den andra parten samtycker till detta, eller om ena parten begått ett avtalsbrott.
Avtals ogiltighet & jämkning
I vissa fall kan avtal även anses såsom ogiltiga. Detta regleras i 3 kap avtalslagen (AvtL). Dels kan ett avtal anses ogiltigt om det ingåtts genom annans tvång, hot eller vilseledande uppgifter. Att ena parten använder sig av den andras oförstånd eller beroendeställning kan också leda till att avtalet anses såsom ogiltigt. Slutligen finns enligt 36 § AvtL en möjlighet att jämka ett avtal eller lämna detta utan avseende, om en eller flera villkor är oskäliga med hänsyn till avtalets innehåll, omständigheterna vid avtalets tillkomst, senaste inträffade förhållanden och omständigheterna i övrigt. Vid en prövning enligt detta lagrum ska särskild hänsyn tas till partsförhållanden - behovet av skydd för den som är i underlägsen ställning ska i regel beaktas.
Kopplat till din fråga
Först och främst vill jag rekommendera dig att återigen se igenom ditt leasingavtal för att se om där inte finns några bestämmelser om uppsägning - detta är nämligen i första hand styrande. Finns inga sådana bestämmelser är som sagt huvudregeln att leasingavtal inte får sägas upp i förtid, i vart fall inte utan skälig grund. Det bästa är därav om du och leasingföretaget kan komma överens om en uppsägningstid, under denna är det emellertid vanligt att den som hyr varan genom leasing är skyldig att betala månadsavgiften.
Ett annat alternativ, som inte måste innebära att avtalet sägs upp, är att du för fram krav om att avtalet bör jämkas med hänsyn till månadsavgiften. Här är det viktigt att du kan visa på att det avtalade beloppet är oskäligt, exempelvis genom att framföra vad det skulle kosta att hyra från ett annat företag.
Med det sagt hoppas jag du känner att du fått svar på din fråga. Önskar du vidare vägledning kan det vara en god idé att kontakta en jurist, men du är självfallet även varmt välkommen att åter vända dig hit till oss på Fråga Juristen!
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.