Hoppa till innehållet
Juridik för företagare

Lämna ett aktiebolag

Min sambo ingick i ett partnerskap för 1 1/2 år sedan genom att köpa hälften av aktierna i ett befintligt aktiebolag.
För ca sju månader sedan blev hans partner sjukskriven pga ryggproblem som ledde till en operation och fortsatt sjukskrivning. För ca två månader sedan gick samma man och trillade så illa att han vistades på sjukhus och det var fråga om hans liv. Efter att tillslut ha börjat tillfriskna är det nu en lång rehabiliteringsprocess som har påbörjats. Han kommer aldrig kunna fortsätta tidigare arbete.
Under all denna tid har min sambo utfört arbetet och försökt ta hand om företaget på bästa sätt. Det var hans partner som har varit den aktiva i alla administrativa och ekonomiska handhavande vilket ledde till en hel del komplikationer men som han löst.
Partnerns familj blanda sig bla i det hela och krävde att systern skulle bli firmatecknare och agerade mycket tvivelaktigt vilket ledde till att min sambo gjorde en polisanmälan mot släktingen och partnern då släktingen uppgav att hon agerade på partnerns uppdrag och godkännande.
Under dessa sista månader har min sambo fått reda på att de har kostnader på bla mobilabonnemang som partnerns son har och använder.
När min sambo tar upp att han vill avsluta företaget pratar partnern "omkull" honom och bedyrar att han ska hjälpa och vill att min sambo ska ta över hela företaget i fråga.
Partnern uppträder ömse välvilligt och ömse hotfullt, han är inte att lita på.
Partnern har i veckan som gick sålt en av företagets leasingbilar för att sedan använda försäljningssumman för att betala av leasing företaget och sedan ta ut mellanskillnaden ca 67000 kr direkt ur företaget som "inventarier" till egen ficka. Min sambo påtalade då att det inte var ett korrekt förfarande.
Min sambo litar inte längre på sin partner som även har gjort en hel del andra konstigheter.
Min sambo har varit blåögd och inte satt sig in i saker som han borde. Det är ju alltid lätt att vara efterklok....
En "skilsmässa" måste till då partnern är oförmögen att utföra sin del av partnerskapet.
Hur görs det praktiskt?
Hur går min sambo tillväga för att avsluta företaget?
Hur gör man med företaget, likviderar, sätter i konkurs ?
Kan min sambo personligen bli skyldig pengar att betala företagets ev skulder?
Då partnern inte är att lita på utgår jag ifrån att min sambo måste göra det mot och eller utan partnerns vilja. Rädsla finns att partnern tar ut mer pengar ur företaget & endast lämnar skulder kvar

Rådgivarens svar

2017-07-19

Hej! Tack för att du valt att vända dig till oss på Fråga juristen med din juridiska frågeställning.

Inledning

Om jag förstår det rätt så är din huvudfråga hur din sambo kan lämna det här aktiebolaget som han är en del av. Jag tänker i det följande redogöra för din sambos möjligheter och ge olika förslag hur det här problemet kan lösas. 

Försäljning av aktierna

Enligt 4 kap. 7 § Aktiebolagslagen (ABL) kan aktier överlåtas fritt om det inte finns vissa förbehåll i bolagsordningen. De förbehåll som är tillåtna är

  1. Samtyckesförbehåll enligt 4 kap. 8 § ABL,
  2. Förköpsförbehåll enligt 4 kap. 18 § ABL eller
  3. Hembudsförbehåll enligt 4 kap. 27 § ABL

Om det inte finns någon av dessa förbehåll så kan alltså din sambo sälja sina aktier i bolaget förutsatt att någon vill köpa dom.

Avsluta bolaget

För att kunna likvidera bolaget krävs det att en majoritet röstar för detta på bolagsstämman. Om det är lika så är det ordföranden som har utslagsröst. Det här kan bli problematiskt för er om inte din sambo är ordförande.

För att ansöka om konkurs krävs det att bolaget är i obestånd. Det här betyder att de kortfristiga skulderna överstiger de tillgångar som finns i bolaget. Bolaget kan alltså inte betala sina skulder och detta är inte bara tillfälligt. Hur de ekonomiska förhållandena ser ut i bolaget kan inte jag svara på vilket innebär att jag inte kan svara på om din sambo kan ansöka om konkurs eller inte.

Det finns även en möjlighet att tvångslikvidera bolaget om det har skett ett majoritetsmissbruk i bolaget enligt 25 kap. 21 § ABL. Det här innebär att om en aktieägare uppsåtligen har medverkat till en överträdelse av Aktiebolagslagen kan allmän domstol besluta att bolaget ska gå i likvidation. En överträdelse kan vara att en otillåten värdeöverföring har skett från bolaget när din sambos partner stoppade pengar i egen ficka. I 17 kap. ABL finns regler för tillåtna värdeöverföringar. Att stoppa pengar från aktiebolaget i egen ficka är inte tillåtet. Det som är tillåtet är exempelvis vinstutdelning, gåvor till allmännyttigt ändamål eller minskning av aktiekapitalet. Vad det verkar så har inte detta varit fallet. Det är dock inte säkert att detta räcker för att tvångslikvidera bolaget. Förutom att det ska vara ett brott mot ABL krävs det även att det finns särskilda skäl vilket kan vara att missbruket har pågått under längre tid eller det finns fara för att det kommer upprepas.

Personligt betalningsansvar

Som huvudregel är inte privatpersoner betalningsskyldiga för ett aktiebolags skulder. Har dock styrelsen och viss mån aktieägarna vetskap om att bolaget saknar medel men ändå väljer att fortsätta bolaget kan ett personligt betalningsansvar uppstå. Dock har din sambo som aktieägare möjlighet att ansöka om tvångslikvidation när bolaget når dessa kritiskt låga nivåer i aktiekapitalet och personligt betalningsansvar uppstår. Det här kan vara lite krångligt att förstå men det jag kan säga är att personligt betalningsansvar inte kan uppstå så länge reglerna i 25 kap. 14-20 §§ ABL följs. Om dessa regler inte följs kan din sambo istället ansöka om tvångslikvidering vilket innebär att han heller inte blir betalningsskyldig. Det krävs alltså väldigt mycket för att personligt betalningsansvar ska uppstå.

Sammanfattning

Din sambos största möjlighet till att lämna bolaget, av den information jag har framför mig, är att ansöka om att tvångslikvidera bolaget i enlighet med 25 kap. 21 § ABL. För att göra detta ska han ansöka om stämning mot bolaget i tingsrätten. Beroende på om bolaget har kapitalbrist kan det finnas andra enklare vägar att följa men om det fortfarande finns pengar i bolaget är det här din sambos möjlighet så länge han inte hittar någon som vill köpa aktierna.

Det ska även tilläggas att bara för att en äger aktier i ett bolag finns det ingen skyldighet att arbeta i bolaget. Din sambo kan alltså frånsäga sig allt arbetsansvar men fortfarande äga aktierna i bakgrunden och plocka ut eventuell vinst. Om han gör detta måste han dock ha koll så inte ett personligt betalningsansvar för eventuella skulder uppstår.

Hoppas det här svaret var till din hjälp och om det är något mer du undrar över är du välkommen att skriva till oss igen.

Med vänliga hälsningar

Gabriel

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.