Hoppa till innehållet
Juridik för företagare

Skillnad på näringsfastighet och privatbostadsfastighet

Hej,

Jag äger en stuga som jag för tillfället hyr ut till en vän. Jag har dock fått vetskap om begreppet "näringsverksamhet" och undrar om den bostad som jag för närvarande hyr ut inkluderas i detta. Vad är skillnaden mellan privat bostad och näringsfastighet? Kan min hyresgäst bo i fastigheten under en längre tid utan att det klassas som näringsfastighet eller finns det en gräns på antal månader/år innan det övergår till näringsfastighet? Räcker det med att man hyr ut en bostad eller behöver man hyra ut ett flertal fastigheter för att det ska klassas som en näringsfastighet?
Beträffande besittningsrätt, har min hyresgäst rätt till detta efter en viss tid?
 

Rådgivarens svar

2019-01-20

Hej och tack för att du vänder dig till Fråga juristen med din fråga! 

Näringsfastighet och dess motsats, privatbostadsfastighet 
Näringsfastighet och privatbostadsfastighet är skatterättsliga begrepp och aktualiseras enbart i skatterättsliga situationer. För att ta reda på skillnaden mellan dessa begrepp måste vi vända oss till inskomtskattelagen (IL). Initialt kan sägas att näringsfastighet är allt som inte är privatbostadsfastighet. 

I 2:13 IL stadgas att med privatbostadsfastighet avses: småhus med mark,ägarlägenheter eller obebyggda tomter. Dessutom måste småhuset eller ägarlägenheten uppfylla kravet på att vara privatbostad. Och definitionen av privatbostad finner vi i 2:8 IL. Där stadgas att privatbostad är småhus som av ägaren eller närstående till ägaren till större del används som permanent boende. Alltså är allt som inte kan uppfylla det ovan nämnda att anses vara näringsfastigheter. 

Ditt fall 
Du säger att du hyr ut din stuga och det är egentligen det ända som krävs för att det ska anses vara en näringsfastighet. Detta eftersom att du inte längre uppfyller de kraven som finns för privatbostad, vilket även gör att du inte längre uppfyller kravet på privatbostadsfastighet. Rekvisitet som du inte uppfyller är att det varken är du eller en närstående till dig som permanent bor i huset. Som närstående räknas föräldrar, far- och morföräldrar, make, registrerad partner, barn, barns make, syskon, syskons make och syskonbarn.

Skattekonsekvenser
Med stöd av 42:1 IL vet vi att uthyrning av privatbostäder dvs. din stuga i detta fall, ska kapitalbeskattas. Man kan snarare beskriva det som att det är intäkterna från uthyrningen, hyran, ska beskattas. Skattesatsen är 30 %. Men du får göra två avdrag innan du ska betala kapitalskatt. Ett schablonavdrag på 40 000 kronor och ett avdrag som är 20 procent av bruttointäkterna. Du betalar alltså ingen skatt om du inte hyr ut till mindre än 40 000 kr om året. Du kan läsa mer på Skatteverkets hemsida om det här

Kan även slutligen tilläggas att du har två år på dig från uthyrningen till att den ska beskattas som näringsfastighet. Detta eftersom det finns en regel som kallas för tröghetsregeln. Läs mer om det här.

Besittningsskydd
När det gäller besittningsskydd påverkas det inte av vad som har sagts ovan då det enbart rör det skatterättsliga. En hyresgäst har besittningsskydd efter nio månader. Det finns dock ett undantag i 12:46 p. 6 jordabalken som aktualiseras i ditt fall. Nämligen atten hyresgäst inte har rätt till förlängning av hyresavtalet om avtalet avser en lägenhet i ett en- eller tvåfamiljshus. En stuga är normalt att betrakta som ett enfamiljshus. 

Hoppas du känner att du fått svar på din fråga annars är du välkommen att ställa nya. 

Mvh
Asal Gohari 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.