Hej. Min sambo vill starta ett aktiebolag och jag känner mig osäker på vad som kan hända med mig om bolaget inte fungerar. Vi är sambo sedan 16 år, 2 barn och ett gemensamt hus som vi äger lika mycket. Kan jag drabbas om hans bolag går i konkurs med skulder. Tänker då mest på vårt gemensamma hus.
Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen! Din fråga rör konkurs och om dina tillgångar kan bli utmätta om din sambos aktiebolag skulle gå i konkurs. Jag kommer därför att gå igenom relevanta bestämmelser i aktiebolagslagen (ABL) och utsökningsbalken (UB), förklara vad som gäller i din situation och avsluta med en sammanfattning.
Vad händer om ens sambos aktiebolag går i konkurs?
I ett aktiebolag har aktieägarna inte något personligt betalningsansvar för bolagets förpliktelser, 1 kap. 3 § ABL. Den personliga ansvarsfriheten för delägare i aktiebolag är dock inte undantagslös. Under vissa omständigheter kan man nämligen som ägare av ett aktiebolag komma att bli ansvarig för aktiebolagets skulder och förpliktelser genom s.k. ansvarsgenombrott. Detta rör sig främst om situationer då ägare och styrelseledamöter inte fullgör vad som åligger dem i samband med reglerna om likvidation, 1 kap. 3 § st. 2 ABL och 25 kap. 18–19 §§ ABL. Ansvaret för styrelseledamöterna aktualiseras om de, efter misstanke om kritisk kapitalbrist, underlåter att vidta de åtgärder som krävs av dem. Det kan till exempel handla om att styrelsen inte sammankallar en första kontrollstämma eller ansöker om likvidation hos tingsrätten, 25 kap. 18 § ABL. Styrelsen blir då solidariskt betalningsansvariga för alla förpliktelser som uppkommer under underlåtelseperioden. Betalningsansvaret gäller alltså inte bolagets alla skulder utan endast de som uppkommer under den period när styrelsen borde ha gjort det som var föreskrivet. Ansvaret för aktieägare träder in om ägaren med vetskap om att bolaget är skyldig att gå i likvidation, deltar i ett beslut att fortsätta bolagets verksamhet, 25 kap. 19 § ABL.
Vilken egendom kan utmätas?
Viss egendom är undantagen från utmätning med hänsyn till gäldenärens behov. Det gäller till exempel möbler, husgeråd och personliga föremål, 5 kap. 1 § UB. När gäldenären har familj ska hänsyn tas till vad familjen brukar och behöver, 5 kap. 2 § UB.
Fast egendom får utmätas om det framgår att egendomen tillhör gäldenären, dvs. din sambo, 4 kap. 24 § UB. Om din sambo har lagfarten på egendomen får den utmätas om det inte framgår att egendomen tillhör dig. Eftersom ni äger bostaden tillsammans kan som huvudregel endast din sambos del av huset utmätas och således inte din del. Privatbostäder är dock bland det sista som utmäts.
Din situation
Eftersom din sambo vill starta ett aktiebolag utgör det en egen juridisk person och din sambo blir så som ägare inte personligt betalningsskyldig för de skulder som bolaget får. Vid en eventuell konkurs kommer bolagets borgenärer att dela på aktiebolagets egendom så långt den räcker och alltså inte kräva er personligen på ansvar. Din sambos eller dina tillgångar kommer således som huvudregel inte bli utmätta.
Som nämnt finns det dock undantag då styrelsen och/eller aktieägaren kan bli personligt betalningsansvariga. Det handlar om situationer då de inte fullgör de skyldigheter som krävs vid en likvidation. Om din sambo inte fullgör sin skyldighet skulle han kunna bli personligt betalningsansvarig.
Rekommendation
Som huvudregel kan varken du eller din sambo bli personligt betalningsansvariga ifall din sambos aktiebolag skulle gå i konkurs. Som nämnt ovan finns det dock vissa undantag. För att undantagen ska aktualiserat krävs det dock att din sambo inte följer de reglerna som gäller för konkurs.
Det kan vara svårt att förstå reglerna om aktiebolag och konkurs. Det kan därför vara bra att boka en tid med en av våra jurister som kan förklara vad som gäller i just er situation. Du kan boka en tid med en jurist här.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.