Hej. Jag blev anställd och fick anställningsavtal. I avtalet står det att lönen kommer månaden efter. När det var dags för lön fick jag veta att ingen av mina kollegor hade fått sin utbetald. Jag har skickat ett kravbrev om att jag vill få betalt. Vad kan jag/vi göra för att få ut den lönen dom har lovat oss och har rätt till?
Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen!
Din fråga handlar om obetalda löner och vad man kan göra för att få den lön man har rätt till. Jag kommer börja med att gå igenom relevanta regler i lagen om anställningsskydd (LAS) och förklara vad som gäller i din situation. Jag avslutar med min rekommendation till hur ni kan gå vidare.
Regler om lön
Utgångspunkten är att det som arbetstagare och arbetsgivare kommit överens om också ska gälla. En arbetstagare ska inte behöva arbeta oavlönat. Villkor av väsentlig betydelse, så som lön och och arbetstider ska arbetsgivaren lämna skriftlig (6 c § LAS).
Anställningsavtal är bindande för både arbetstagare och arbetsgivare. Arbetsgivaren har en skyldighet att betala lön till sina arbetstagare. Om arbetsgivaren har tecknat ett kollektivavtal gäller även detta för de anställda.
Din situation
Jag kommer nu att gå igenom vad som gäller i din situation. Om arbetsgivaren inte betalar ut lön i enlighet med anställningsavtalet eller kollektivavtalet begår arbetsgivaren ett avtalsbrott. Dessutom uppstår en fordran på lön som inte utbetalats i enlighet med överenskommelsen. Det gör att du även har rätt att kräva ränta på det belopp som inte utbetalas, i enlighet med 3 § och 6 § räntelagen.
Sammanfattning och rekommendation
Din fråga handlar om obetalda löner och möjligheten att få ut den lön du har rätt till. För att summera har du rätt att få lön för det arbete du har gjort. Min rekommendation till dig är att du som arbetstagare bör informera din arbetsgivare att du har rätt till din lön. Vill arbetsgivaren inte betala kan du vända dig till ditt fackförbund om du är medlem i ett sådant. Är du inte medlem i facket får du vända dig till Kronofogdemyndigheten och ansöka om betalningsföreläggande. Kronofogden uppmanar då din arbetsgivare att betala ut lönen. I sista hand kan du ansöka om att försätta din före detta arbetsgivare i konkurs. Detta förutsätter dock att denna har stora betalningssvårigheter.
Jag rekommenderar dig i första hand att vända dig till arbetsgivaren och begära den lön du har rätt till. Om du inte får något gensvar kan du vända dig till ditt fackförbund som kan driva vidare processen åt dig.Är du inte ansluten till något fackförbund får du vända dig till Kronofogdemyndigheten och ansöka om betalningsföreläggande gentemot din arbetsgivare.
Om du vill få vidare vägledning behöver du prata med en jurist som kan sätta sig in i samtliga aktuella omständigheter. Du kan boka en tid med en av våra jurister genom att följa denna länk.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.