Hoppa till innehållet
Juridik vid dödsfall

Är det möjligt att ge bort lösöre som nyttjas fram tills man avlider?

Kan en förälder ge bort sitt lösöre till sina barn men låta det kvarstå i dennes lägenhet till dess att han/hon avlider ? Kan man i sådant fall befästa det med att man skriver ett gåvobrev där det framgår att lösöret ägs av barn ? Syftet är att undvika att förälders sedan 15 år avlidne makes barn får del av lösöret då de inte har någon kontakt sedan maken avled.

Rådgivarens svar

2017-07-21

Hej!

Stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen för din fråga. Nedan ska jag redogöra för vad som gäller utifrån din fråga.

Regler om gåvor finns i lag angående vissa utfästelser om gåva, nedan kallat gåvolagen och regler om arv återfinns i ärvdabalken, nedan kallas ÄB.

Gåva
Huvudregeln är att en gåva inte är fullbordad förrän den blivit överlämnad. En gåvoutfästelse ska dock anses vara bindande om (1) en handling (t.ex. ett gåvobrev) överlämnats till gåvotagaren eller om (2) löftet har kommit till allmänhetens kännedom. En gåvoutfästelse blir då giltig mellan parterna (obligationsrättsligt), men blir inte giltig gentemot givarens borgenärer (sakrättsligt), se 1 § gåvolagen.

Förstärkt laglottsskydd
Det finns dock ett förstärkt laglottsskydd för bröstavingar för att de inte ska göras arvslösa, se 7 kap. 4 § ÄB. Det förstärkta laglottsskyddet omfattar gåvor som i vissa fall kan likställas med testamente och att givarens avsikt var att fördela sin kvarlåtenskap. Det gäller dels gåvor där givaren väntar döden inom jämförelsevis kort tid, dels gåvor där givaren kan beräkna att till sin död få ha nyttan av den bortgivna egendomen, i det senare fallet är gåvotidpunkten i förhållande till dödsfallet är av mindre vikt. Sammanfattningsvis kan man säga att det omfattar gåvor som inte innebär någon ekonomisk uppoffring för gåvogivaren. 

Konsekvensen av regeln om förstärkt laglott är att gåvomottagaren kan bli återbäringsskyldig till ett belopp motsvarande bröstarvingarnas laglott. Laglotten är hälften av bröstarvingens arvslott beräknat såsom att gåvan funnits kvar i dödsboet. Återbäringsskyldighet föreligger om inte särskilda skäl talar däremot, t.ex. om det ter sig otillfredsställande att gåvomottagaren skulle vara tvungen att återbära gåvan. 

Rekommendation
Sammanfattningsvis kan det i ert fall vara möjligt att upprätta ett gåvobrev där det tydligt framgår att viss egendom ägs av viss person. I gåvobrevet kan ni även förbehålla att gåvan inte ska räknas som förskott på arv. Tänk på att det dock finns risken att bröstarvingen åberopar det förstärkta laglottsskyddet då makan i fallet kommer nyttja lösöret fram till sin död. Beroende på hur kvarlåtenskapen ser ut efter er den avlidne kan det eventuellt vara så att ett gåvobrev inte fullt ut säkra fördelningen av lösöret. Det är eventuellt bättre lämpat att med hjälp av ett testamente förordna om kvarlåtenskapen och vem som ska erhålla vissa specifika lösören.

Jag hoppas ni har fått svar på er fråga och om ni behöver hjälp med att upprätta formenliga handlingar är ni varmt välkomna att boka tid med någon av våra familjejurister på ett kontor nära er! Lycka till!

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.