Får man tömma lägenhet innan bouppteckning om man frågat dödsbodelägarna,?
Hej,
Tack för att du ställer din fråga till oss på Fråga Juristen!
Allmänt om bouppteckning och den avlidnes tillgångar
Regler om bouppteckning återfinns i 20 kap. ärvdabalken (ÄB). En bouppteckning ska bestå av en redogörelse för den avlidnes alla tillgångar och skulder såsom de såg ut vid dagen för dödsfallet (20 kap. 4 § ÄB). Kvarlåtenskapen efter den avlidne kallas för dödsbo. Ett dödsbo är en egen juridisk person som “äger” alla tillgångar. Det är den s.k. bouppgivaren som dokumenterar alla tillgångar och skulder i bouppteckningen. Enligt 20 kap. 6 § ÄB måste bouppgivaren på heder och samvete lämna försäkran om att uppgifterna i bouppteckningen är sanningsenliga och att inga uppgifter har utelämnats.
Sammanfattning
Sammanfattningsvis måste uppgifterna i bouppteckningen stämma överens med hur tillgångarna och skulderna såg ut vid dagen för dödsfallet. Då dödsboet är en egen juridisk person som äger tillgångarna har ingen av arvingarna rätt att ta egendom från dödsboet innan bouppteckningen är gjord. Eftersom att bouppgivaren måste lämna försäkran om att uppgifterna i bouppteckningen är sanningsenliga och att inga uppgifter har utelämnats, kan dödsboet inte tömmas på tillgångar innan dess att bouppteckning har gjorts då uppgifterna riskerar att inte stämma överens med hur tillgångarna såg ut vid dagen för dödsfallet. Att man frågat dödsbodelägarna om lov att tömma lägenheten har dessvärre ingen effekt som kan tillåta detta. Istället är detta förfarande straffbart. I det fall som någon tömmer dödsboet innan bouppteckningen kan det klassificeras som bedrägeri enligt 9 kap. 1 § brottsbalken (BrB) eller förskingring enligt 10 kap. 1 § BrB.
Jag hoppas du känner att du har fått svar på din fråga! Uppkommer ytterligare funderingar så är du välkommen att återkomma till oss med en ny fråga.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.