Hoppa till innehållet
Juridik vid dödsfall

Är formuleringar likt “orubbat bo” gällande i testamente?

Hej! Vi har särkullbarn och vårt testamente upprättat av Familjens jurist år 2009 har formuleringar likt att sitta i "orubbat bo". Gäller det fortfarande?

Rådgivarens svar

2023-01-29

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen! 

Din fråga handlar om testamente och tolkning av dess innehåll. Jag kommer därför gå igenom de regler som blir aktuella i framförallt ärvdabalken (ÄB). Därefter förklarar jag vad som gäller i din situation och avslutar med en rekommendation.

Efterlevande make respektive sambos ställning vid dödsfall 

Vid arvskiftet är det i första hand arvlåtarens bröstarvingar (barn) som ärver kvarlåtenskapen och delas lika dem emellan (2:1 ÄB). Om personen var gift vid dödsfallet har efterlevande make rätt till arv före makarnas gemensamma barn (3:1 1 st. 1 men. ÄB). Efterlevande make erhåller dels en del med full äganderätt (genom bodelning), dels en del med fri förfoganderätt (arv som ägs framför de gemensamma barnen). Vad efterlevande make ärver med fri förfoganderätt har maken rätt att konsumera eller sälja. Maken kan dock inte disponera över den genom testamente. Särkullbarn har dock rätt att få ut sitt arv genast vid den första makens död (3:1 1 st. 2 men. ÄB).

Utgångspunkten är att sambor inte ärver av varandra. En efterlevande sambo har dock rätt att begära bodelning när en sambo avlider (8 och 18 §§ SamboL). Vid bodelningen delas all s.k.samboegendom lika mellan samborna, vilken består av bostad och bohag som köpts för gemensam användning (3 § SamboL).  

Testamentets funktion

Genom ett testamente kan en arvlåtare, tillika testator, sätta den legala arvsordningen åt sidan. Kvarlåtenskapen kommer då att fördelas enligt testators vilja, såsom den kommit till uttryck i testamentet. Om den avlidne genom ett testamente bestämt att kvarlåtenskapen ska gå till någon annan, har dock bröstarvingar alltid rätt att begära ut sin laglott. Hälften av den arvslott som skulle ha tillkommit en bröstarvingen om testamentet inte upprättats utgör laglotten. Laglotten är individuell för varje bröstarvinge. Om en bröstarvinge vill ha ut sin laglott, måste denna begära jämkning av testamentet (7:3 ÄB). 

Tillägg till testamente 

Den som upprättat testamente kan göra tillägg eller ändra ett tidigare testamente (10:6 ÄB). För tillägg till testamente gäller ordinär form för upprättande av testamente. Det innebär att formkraven enligt 10:1 ÄB måste beaktas när ett tillägg eller ändring i testamentet görs. I annat fall uppstår ett formfel och testamentet kan bli föremål för klander enligt 13:1 ÄB

Din situation och rekommendation

Att sitta kvar i orubbat bo innebär i praktiken att en partner ärver före barnen och därmed inte behöva flytta eller lämna ifrån sig sina ägodelar. Uttrycket lever kvar från tidigare då barnen alltid ärvde först, även när föräldrarna var gifta och barnen var gemensamma.

Som utgångspunkt är formuleringar i testamenten som “orubbat bo” gällande. Formuleringen får dock olika verkningar beroende på hur er familjekonstellation ser ut. Av din fråga framgår att ni har särkullbarn. Jag förutsätter därför att du upprättat testamentet tillsammans med en partner - antingen en make eller en sambo. Om du och den du upprättat testamentet är makar och har särkullbarn rätt att leva före den efterlevande. Utan ett testamente ärver därför särkullbarnet allt efter sin förälder. Genom förordnande om att maken ska sitta kvar i orubbat bo kommer detta omkullkastas. Det vill säga efterlevande make ärver framför särkullbarnen. Särkullbarnet har dock alltid rätt till sin laglott även om det finns ett testamente (7:3 ÄB). Detsamma gäller om du och den du upprättat testamentet tillsammans med är sambor. Eftersom sambos per automatik inte ärver varandra ges även efterlevande sambo arvsrätt - enligt vad som framgår av testamentets innehåll. 

Vill du och din partner konkretisera ett visst förordnande är min rekommendation att göra detta genom tillägg i testamentet (10:6 ÄB). Om ni vill känna er trygga med att alla juridiska begrepp och termer finns med i testamentet på ett korrekt sätt, kan ni använda er av Familjens jurist onlinetjänst för testamenten. Ett giltigt tillägg till testamente förutsätter att de ordinära formkraven enligt 10:1 ÄB tas i beaktande. Det kan därför vara en god idé att ta kontakt med en jurist som kan ge mer konkret vägledning. Du kan boka en tid med en av våra jurister genom att följa denna länk.

Jag hoppas du känner att du fått svar på din fråga! Lycka till!

Fru Justicia
Studentrådgivare

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.