Hoppa till innehållet
Juridik vid dödsfall

Ärver efterlevande make eller särkullbarn makarnas hus?

Min pappa gick bort för en tid sedan och nu är det dags för bouppteckning. Mina föräldrar byggde ett hus tillsammans i början på 80-talet och de gifte sig 89 . De har bott tillsammans I huset men mamma står på lånen och även på huset. Det finns inga övriga tillgångar. Min pappa har ett barn från ett tidigare förhållande. Nu till frågan: Har hans barn rätt att få del av värdet för huset, eller tillfaller (värdet av) huset min mamma?

Rådgivarens svar

2021-09-05

Hej och stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller och hur du kan gå vidare i din situation.

Bodelning vid en makes död

Regler kring bodelning finns i äktenskapsbalken (ÄktB). När en avliden person är gift ska det ske en bodelning innan arvskiftet, om inte den efterlevande maken begär att vardera sida ska behålla sitt eget giftorättsgods i bodelningen, ÄktB 12 kap. 2 §. I bodelningen ska makarnas giftorättsgods ingå, d.v.s. all egendom som inte är enskild egendom. Skulder som hänför sig till giftorättsgodset ska dras av. Värdet ska sedan läggas samman och delas upp lika mellan dödsboet och den efterlevande maken, ÄktB 11 kap. 3 §. Delen som går till dödsboet utgör den avlidnes kvarlåtenskap som ska utgå i arv, tillsammans med den avlidnes eventuella enskilda egendom.

Arvsrätt för makar, gemensamma barn & särkullbarn

Arv regleras i ärvdabalken (ÄB). Där beskrivs det hur arvet ska fördelas. Den avlidnes närmsta arvingar är dennes barn och dessa ska dela lika på arvet, ÄB 2 kap. 1 §. Makar ärver före gemensamma barn men särkullbarn har rätt att få ut sitt arv på en gång vid en förälders död. Dessa kan dock avstå från sitt arv till fördel för den efterlevande maken. Vid den efterlevande makens död har gemensamma barn och särkullbarn som avstått sitt arv rätt att få ut efterarv från den först avlidna föräldern, ÄB 3 kap. 2 §.

Hur fördelas arvet i er situation?

Som jag tolkar din fråga är huset inte enskild egendom och det finns inte något testamente efter din far. Av betydelse blir därför om det har skett/ska ske någon bodelning eller om din mamma begär att båda ska behålla sitt eget giftorättsgods i bodelningen. Med tanke på att din mamma står på huset och på lånet är det sannolikt att huset anses utgöra hennes giftorättsgods. Om hon begär att båda sidor ska behålla sitt giftorättsgods så kommer huset troligtvis inte att ingå i en bodelning och inte heller i arvet efter din far. I så fall tillfaller huset din mor.

Om en bodelning däremot sker gäller följande. Från husets värde ska lånet dras av. Värdet ska sedan delas lika mellan din mor och din fars dödsbo. Halva husets värde ska därmed utgå i arv efter honom. På denna andel ska barnen dela lika. Den del som ska utgå till dig ärver din mamma eftersom du är ett gemensamt barn och du får rätt till efterarv. Särkullbarnet får rätt till sin del på en gång. Denne kan dock välja att avstå från arvet nu till fördel för din mor och därmed också få ut efterarv vid hennes död.

Rekommendation

Det finns många regler att ta hänsyn till vid genomförande av bouppteckning, bodelning och arvskifte. Olika juridiska dokument ska upprättas. På Familjens Jurists hemsida kan man upprätta olika sådana dokument enkelt och smidigt online. Vill man ha ytterligare hjälp är det möjligt att boka tid med en av våra jurister hos Familjens Jurist.

Jag hoppas du känner att du har fått svar på din fråga! Uppkommer ytterligare funderingar så får du gärna återkomma till oss med en ny fråga.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.