Hoppa till innehållet
Juridik vid dödsfall

Ärver efterlevande make enskild egendom?

Jag och mina 2 systrar har fått ärva en fastighet av våra föräldrar. De har skänkt den till oss som ”enskild egendom”. Nu undrar jag vad som händer om jag går bort, ärver min man, mina barn eller mina systrar den tredjedelen jag äger? Jag undrar också om jag på något sätt kan överlåta min tredjedel till min man, i händelse av min bortgång?

Rådgivarens svar

2020-04-29

Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Jag redogör nedan för de arvsrättsliga regler som är viktiga att känna till och avslutar med en rekommendation utifrån just din frågeställning.

Om enskild egendom

Regler om arv finns i ärvdabalken (ÄB) och om bodelning mellan makar i äktenskapsbalken (ÄktB). Makars egendom är antingen giftorättsgods eller enskild egendom (7 kap. 1 § ÄktB). Giftorättsgods är sådant som ska delas lika vid en bodelning mellan makarna medan enskild egendom är sådant som vardera part behåller för sig själv (10 kap. 1 § ÄktB). Egendom kan bli enskild på flera olika sätt, bland annat genom äktenskapsförord eller genom att någon av makarna erhållit egendomen genom testamente med villkoret att den ska vara mottagarens enskilda (7 kap. 2 § ÄktB). Den som skriver ett testamente kan alltså dels beskriva hur kvarlåtenskapen ska fördelas men även uttrycka sin vilja att arvet ska vara arvtagarens enskilda egendom (10 kap. ÄB). På så vis skyddas alltså egendomen från att blandas in i en bodelning om arvtagaren är gift och senare skiljer sig. 

Om arvsordning och makes arvsrätt

Om en person avlider och det finns barn till den avlidna, det vill säga bröstarvingar, så ärver de i första hand i enlighet med den legala arvsordningen (2 kap. 1 § ÄB). Bröstarvingar har alltid rätt till sin laglott, som utgörs av hälften av den avlidnes kvarlåtenskap (7 kap. 1 § ÄB). Var den avlidne gift ärver dock den efterlevande maken före gemensamma barn, som då får vänta på sitt arv tills även den andra föräldern avlidit. Efterlevande make ärver med fri förfoganderätt, vilket innebär att maken får spendera arvet som denne vill med vissa undantag. Bland annat får egendomen inte testamenteras bort. Makes arvsrätt omfattar även enskild egendom. Finns däremot barn till den avlidna sedan ett tidigare förhållande, har dessa barn rätt att få ut sitt arv på en gång (3 kap. 1 § ÄB).

Din situation

Jag antar att era föräldrar har skrivit testamente där de uttryckt viljan att fastigheten ska vara din och dina systrars enskilda egendom. Detta innebär att om du och din man exempelvis skulle skilja er så är inte din del av fastigheten giftorättsgods och ska således inte blandas in i en bodelning. Däremot, om du skulle avlida så ärver din make dig före gemensamma barn. Han ärver då alla dina tillgångar inklusive den enskilda egendomen. Skulle du däremot har barn sedan tidigare, som alltså inte är gemensamma med din man, så har de rätt att få ut sitt arv på en gång. 

Avslutande rekommendation

Utifrån din fråga så tolkar jag det som att din önskan är att din man ska få din del av fastigheten om du skulle gå bort. Förutsatt att ni endast har gemensamma barn så är det också det som kommer att inträffa. Era gemensamma barn får vänta på sitt arv tills även din man går bort. Finns det däremot barn sedan tidigare så är det inte lika enkelt eftersom de inte behöver vänta på sitt arv, utan har rätt att få ut det på en gång. Vill du däremot inte att din man ska ärva din del av fastigheten så måste du skriva testamente till förmån för dina barn eller syskon. 

För att ett testamente ska vara giltigt måste det uppfylla vissa krav, både till formen och innehållet. Det är därför alltid en god idé att ta juridisk hjälp när man skriver ett testamente för att på så vis undvika framtida konflikter för anhöriga. Hos Familjens Jurist kan du här läsa mer om testamente och också få hjälp med juridisk rådgivning. Du kan välja på att till ett fast pris antingen boka ett möte på telefon eller fysiskt på ett kontor, alternativt använda tjänsten testamente online. Jag hoppas att du har fått svar på dina frågor!

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.