Hoppa till innehållet
Juridik vid dödsfall

Ärver efterlevande sambo eller syskon?

Min syster har avlidit och hennes sambo vill sitta i orubbat bo i deras gemensamt ägda hem. Min syster hade även pengar på sitt konto. Jag är ensam arvinge till min syster eftersom det inte finns några barn. Vad gäller för min del rörande bostaden och de medel som finns på kontot?

Rådgivarens svar

2021-06-07

Hej! Tack för att du vänder dig med din fråga till Fråga Juristen.

Jag går först igenom vad som gäller generellt och kommenterar sedan din situation och avslutar med en rekommendation om hur man kan gå vidare.

Reglerna om arv och testamente finns i ärvdabalken (ÄB) och reglerna rörande samboförhållanden finns i sambolagen.

Vem får ärva då en sambo dör?

Vem som kan ärva framgår av 2 kap ÄB. De personer som har möjlighet att ärva, och ibland rätt till del av arv, framgår av den legala arvsordningen i 2 kap ÄB. De personer som har rätt till arv är barn (bröstarvingar) och barnbarn. Om inga barn eller barnbarn finns har föräldrar, syskon och syskonbarn, halvsyskon och halvsyskonbarn, far- och morföräldrar, mostrar och fastrar samt mor- och farbröder möjlighet att ärva.

Sambor finns inte med i den legala arvsordningen vilket innebär att sambor inte ärver varandra automatiskt och att den avlidnes tillgångar istället tillfaller den avlidnes släktingar. Sambor kan dock ha viss gemensam egendom som till viss del kan tillfalla efterlevande sambo: samboegendom.

Samboegendom

Bostad och bohag som har förvärvats för gemensam användning räknas som samboegendom oavsett vem av samborna som införskaffat egendomen enligt 3 § sambolagen. Är bostad och/eller bohag inte förvärvat för gemensam användning, exempelvis införskaffad innan förhållandet uppstod, räknas den inte som samboegendom.

Det är endast bostad och bohag som kan utgöra samboegendom, övrig egendom, exempelvis bilar, pengar och aktier, är enskild egendom som tillfaller istället den som äger egendomen.

Fördelning av samboegendom vid dödsfall 

När ett samboförhållande upphör på grund av att en sambo avlider kan den efterlevande sambon begära bodelning av samboegendomen enligt 18 § sambolagen. Då läggs all samboegendom ihop och delas efter att eventuella skulder betalats lika mellan dödsboet och den efterlevande sambon - alternativt så löser den efterlevande sambon ut dödsboet mot egendomens värde. Den efterlevande sambon riskerar alltså att hamna i en situation där hen måste köpa ut den avlidnes arvingar för att få bo kvar i bostaden.

Begär efterlevande sambo ingen bodelning enligt 18 § sambolagen kommer hälften av den gemensamt ägda bostadens värde att tillfalla den avlidnes släktingar. Det kan alltså även här uppstå en situation där efterlevande sambon tvingas köpa ut den avlidnes arvingar för att kunna bo kvar i bostaden med ensam äganderätt. Om efterlevande sambo inte köper ut den avlidnes arvingar innehar de egendomen med samäganderätt.

Din situation och rekommendation

Då sambor som visat ovan inte ärver varandra har din systers efterlevande sambo inte lagstadgad rätt att bo kvar i orubbat bo utan att lösa ut din systers arvingar vilket du uppger endast är du själv som är. Rörande pengarna på kontot tillfaller de dödsboet och om pengar finns kvar då din systers eventuella skulder betalats av tillfaller de dig som din systers arvtagare.

Det som kan ändra detta är om det finns ett testamente där din syster testamenterat sin del av bostaden och/eller sina pengar till sin efterlevande sambo, då har sambon rätt till bostaden och/eller pengarna som testamentstagare.

Om du skulle vilja prata med en jurist kan du boka en telefontid hos Familjens jurist, de kan även hjälpa till med bodelning om en sådan blir aktuell. Om du vill ha vidare rådgivning i ditt ärende kan du boka en telefontid hos Familjens jurist.

Jag hoppas att du känner att du har fått svar på din fråga och tveka inte att kontakta Fråga Juristen igen om du har andra frågor.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.