Hoppa till innehållet
Juridik vid dödsfall

Arvsfördelning: äktenskap vs sambo

Hej

Skrev igår onsdags och frågade om skillnad på sambo och makes arvsrätt. Tack för svaret men vill gärna veta hur arvet ser ut i procent. Vad ärver pappan, ett gemensamt barn och två särkullsbarn (mammans egna barn) när mamman avlider? Både som gift och sambo.

Särkullsbarnen får väl alltid ut sin laglott?

 

Rådgivarens svar

2017-07-20

Hej, och tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Regler som svarar på din fråga finns främst i ärvdabalken (ÄB) men även i sambolagen (SamboL) och äktenskapsbalken (ÄktB). I mitt svar utgår jag från att det inte finns något samboavtal eller testamente. Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller.

1. Arv vid samboförhållande

Sambon:

Sambor ärver aldrig varandra. Det spelar ingen roll om de har några gemensamma barn eller hur länge de har varit sambor. Om man vill att en sambo ska få ta del av ens arv måste man därför skriva ett testamente. Enligt 8 § SamboL finns däremot en rätt att begära bodelning vid dödsfall men detta måste ske senast vid bouppteckningen. Det är endast den efterlevande sambon som har rätt att begära bodelning enligt 18 § SamboL. En bodelning innebär att all samboegendom delas lika mellan samborna. Det som blir föremål för bodelning är bohag och bostad som har förvärvats för gemensam användning i direkt anslutning till samboförhållandet enligt 3 § SamboL. Sådant man ägt tidigare räknas inte.

I ditt fall innebär detta att när mamman avlider görs först en bodelning (under förutsättning att pappan begär det). Pappan får då hälften av all samboegendom, men detta utgör inte arv. Mammans halva av samboegendomen och hennes egendom som inte utgör samboegendom kommer pappan inte kunna ärva. Pappan ärver således 0 % från sin sambo (mamman).

Barn:

Den första arvsklassen är bröstarvingar till den avlidne enligt 2:1 ÄB. Bröstarvingar är arvingar i rakt nedstigande led, det vill säga barn till den avlidne. Bröstarvingarna får ut sitt arv direkt med hänsyn till att en sambo inte ärver. Det finns således inget efterarv som det gör vid äktenskap utan alla bröstarvingar, inklusive särkullbarn, får ut sitt arv direkt. Särkullbarn är bröstarvingar som inte är gemensamma barn med den efterlevande maken.

I ditt fall innebär detta att mamman har tre bröstarvingar: ett gemensamt barn med pappan och två särkullbarn. När mamman avlider har alla bröstarvingar första arvsrätten och ska dela lika på hela kvarlåtenskapen direkt. Alla tre barn ärver 1/3 av arvet vardera, det vill säga cirka 33 % från mamman.

2. Arv vid äktenskap

Maken och barn:

När en make avlider görs först en bodelning mellan makarna för att beräkna den döde makens kvarlåtenskap enligt 9:1 ÄktB. Hela den avlidnes kvarlåtenskap tillfaller sedan den efterlevande maken före gemensamma bröstarvingar enligt 3:1 ÄB. Efterlevande make ärver med fri förfoganderätt vilket innebär att efterlevande make kan förfoga över egendomen på alla sätt förutom att genom eget testamente inskränka efterarvingars rätt till arv. I den mån den finns särkullbarn har dessa rätt att få ut sin arvslott direkt enligt 3:1 ÄB. Arvslott är arvingens del av den avlidnes kvarlåtenskap. Genom ett testamente kan man dock inskränka denna rätt - men endast till en viss gräns. Bröstarvingar har nämligen rätt till halva arvslotten, så kallade laglotten. Genom ett testamente kan man föreskriva att särkullbarnen endast ska ha rätt till sin laglott vid förälderns bortgång. Särkullbarnen kan dessutom självmant välja att avstå från sitt arv till förmån för efterlevande make enligt 3:9 ÄB. De har i sådana fall rätt att ta del av efterarvet när båda makarna har avlidit.

I ditt fall innebär detta att pappan ärver före det gemensamma barnet. Särkullbarnen har däremot rätt att få ut sitt arv direkt och det är då hela arvslotten de har rätt till. Det du nämner om rätten att få ut laglotten direkt gäller om föräldern genom testamente eller på annat sätt skulle inskränka särkullbarnets rätt till arv. I sådana fall kan de kräva åtminstone deras laglott direkt. Med hänsyn till att de är tre bröstarvingar totalt i detta fall har vardera barn rätt till 1/3 var. Pappan kommer då ärva före det gemensamma barnet och särkullbarnen kommer så sitt arv direkt. Det gemensamma barnet får istället vänta med sitt arv tills pappan också avlider;

Pappa – får gemensamma barnets del, 33 %
Gemensamma barnet – 0 % (får vänta tills pappan avlider)
Ena särkullbarnet – 33 % direkt
Andra särkullbarnet – 33 % direkt

Sammanfattning:

Om paret är sambor kommer följande fördelning ske när mamman avlider:

  • Pappan (sambon) erhåller 0 %, det gemensamma barnet erhåller 33 %, ena särkullbarnet erhåller 33 % och det andra särkullbarnet erhåller 33 %.

Om paret är gifta kommer följande fördelning ske när mamman avlider:

  • Pappan (maken) erhåller 33 %, det gemensamma barnet erhåller 0 % (fram tills pappan avlider), ena särkullbarnet erhåller 33 % och det andra särkullbarnet erhåller 33 %.

Skulle ni välja ändra på arvsordningen och hur mycket som ska fördelas mellan arvingarna är detta möjligt genom ett testamente. Få hjälp med att upprätta ett testamente genom att boka tid hos våra familjejurister här.

Hoppas du känner att du har fått svar på din fråga! Om ytterligare funderingar uppkommer är du välkommen att återkomma till oss via kommentarsfältet.

Med vänlig hälsning,

Valentina Challma

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.