Hej!
Jag har skrivit ett testamente som gör att det mina barn ärver efter mig är enskild egendom. Men vem ärver mina barns enskilda egendom om 1) de är gifta men inte har egna barn eller 2) Inte är gifta och inte har barn?
Jag undrar också hur lång tid innan giftemål ett äktenskapsförord kan skrivas under? Kan det skrivas under några månader själva giftemålet?
Hej, Stort tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga!
Jag ska försöka besvara din fråga med hjälp av ärvdabalkens bestämmelser i 2 kap. 1-3 §§. Dessa bestämmelser avser arvsordningen då testamente inte är inblandat.
Make/makas arvsrätt
Är du gift och inte har några särkullbarn ärver din efterlevande make/maka all din egendom när du går bort. Med särkullbarn avses ditt barn från ett tidigare förhållande som inte är barn till din nuvarande make/maka, som enligt lag har rätt till hälften av sin förälders arv. Maken/makan ärver både giftorättsgods och den enskilda egendomen.
Första arvsklassen
Arvet går i första hand till dina bröstarvingar, det vill säga dina barn och deras barn. Är du gift ärver dock din efterlevande make/maka för gemensamma barn. Så länge det finns någon arvinge inom en arvsklass är samtliga i nästa arvsklass uteslutna.
Andra arvsklassen
Är du ogift och saknar barn tillfaller arvet dina föräldrar, syskon eller syskons avkomlingar. Tredje arvsklassen
Tredje arvsklassen
Är du ogift och saknar barn i både första och andra arvsklassen ärver dina mor och farföräldrar. Har någon av de avlidit ärver deras barn, men inte barnbarn. Vilket innebär att ens farbröder, fastrar, morbröder och mostrar ärver men inte kusiner. Finns ingen inom den tredje arvsklassen och inget testamente finns upprättat, tillfaller allt den Allmänna arvsfonden enligt 5 kap. 1 § och 2 kap. 4 §.
Alternativ 1:
Är ditt barn gift men utan barn tillfaller egendomen ditt barns efterlevande make/maka.
Alternativ 2:
Är ditt barn ensamstående utan barn, ärver barnets föräldrar i första hand. Finns de inte kvar i livet går arvet vidare till syskon och syskonbarn och i ett sista steg mor och farföräldrar samt deras barn. Finns inga närmare släktingar än kusiner och inget testamente tillfaller arvet den Allmänna arvsfonden.
Äktenskapsförod efter vigseln
Ett äktenskapsförod kan skrivas både innan och efter vigseln, alltså under äktenskapet, enligt 7 kap 3 § äktenskapsbalken.
Jag hoppas att jag har besvarat dina frågor. Om det återstår frågor är du är varmt välkommen att kontakta oss igen!
Vänliga hälsningar,
Susann
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.