Jag och min syster är särkullbarn (vår fars första kull). Min far är omgift sedan många år och har två nya barn med sin fru. De bor idag på hennes barndomsby och de har två fastigheter i äktenskapet. Nu avser de sälja huset, till deras gemensamma barn, som visat intresse för att köpa fastigheterna på marken och sedan fortsätta hyra av sina barn på äldre dar. Det har nu framkommit att båda fastigheterna ägs av hans fru. Min far enligt honom äger ingen av fastigheterna. Det finns ett testamente, men vad det testamentet innehåller, som skrevs för 40 år sedan kommer inte min far ihåg. Men säger sig tro att testamentet hävdar fri förfoganderätt. Dvs så jag och min syster måste vänta på arvet.
Mina frågor... Att hans fru äger allt, möjliggör det för henne så länge min far lever att göra vad som helst med dessa fastigheter, även pengarna om fastigheterna säljs? Hur kopplas arvsrätten in för oss särkullbarn mot äganderätten och giftorätten? Hur ser arvsrätten ut (om endast förfoganderätt står skrivet i testamentet) inte säljs, eller om de säljs mot till ett lägre pris än marknadsvärdet till hennes barn?
Hej, tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga!
Särkullbarn har rätt att få ut sitt arv direkt
När en make avlider ärver den efterlevande maken förutsatt att det inte finns några särkullbarn på den avlidne makens sida. Särkullbarn har alltid rätt att få ut minst sin laglott direkt när deras förälder avlider (3 kap. 1 § Ärvdabalken). Särkullbarn kan välja att avstå arvet till förmån för den efterlevande maken, man ärver då sin förälders kvotdel genom efterarv när båda makarna har avlidit (3 kap. 9 § Ärvdabalken).
En bodelning görs först
Innan arvet fördelas görs en bodelning mellan makarna (9 kap. 1 § Äktenskapsbalken). I bodelningen ingår makarnas giftorättsgods (10 kap. 1 § Äktenskapsbalken). Efter att avdrag gjorts för makarnas skulder delas egendomen lika mellan makarna (11 kap. 3 § Äktenskapsbalken).
Försäljning till underpris kan räknas som förskott på arv
En gåva till en bröstarvinge presumeras utgöra ett förskott på arv om ingenting annat har föreskrivits (6 kap. 1 § Ärvdabalken). Rör det sig om en försäljning till underpris ska mellanskillnaden mellan marknadsvärdet och köpeskillingen läggas tillbaka till kvarlåtenskapen innan fördelningen sker mellan bröstarvingarna.
Situationen i ditt fall
Skulle er far gå bort kommer det först att göras en bodelning, då fördelas giftorättsgodset lika mellan makarna. Om inte fastigheterna är enskild egendom kommer värdet av dessa att ingå i bodelningen. Det er far tilldelas i bodelningen fördelas mellan hans bröstarvingar. Ni som särkullbarn kan välja att få ut ert arv direkt, medans den efterlevande maken ärver före de gemensamma barnen. Finns det ett testamente som inskränker er arvsrätt kan ni alltid minst få ut er laglott, det går inte att testamentera bort bröstarvingars laglott. Ni behöver därför inte vänta med att få ut ert arv tills även den efterlevande maken avlidit om ni inte önskar, detta är frivilligt.
Huvudregeln är att makarna själva ansvarar för sina tillgångar och har bestämmanderätt över dessa. Det finns vissa undantag från regeln så som makarnas gemensamma bostad, där krävs det att båda makarna samtycker till en eventuell försäljning (7 kapp 5 § Äktenskapsbalken). Skulle de gemensamma barnen få köpa en fastighet till underpris ses detta som ett förskott på arv om ingenting annat har förskrivits, förskottet kommer att avräknas innan arvet fördelas mellan er.
Har ni fler funderingar kan Familjens Jurist hjälpa er med juridisk rådgivning i frågan.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.