Jag ska göra arvsskifte efter min mor. Min syster och jag ska dela lika. Kan vi göra detta på egen hand eller måste en jurist göra detta? Jag har fått fullmakt från mon syster då hon bor i Melbourne.
Vilka handlingar behövs och hur får vi tag i dem? Kostnaden för handlingar?
Ungefärlig kostnad för arvsskifte med hjälp av jurist. Vi är helt överens om bouppteckningen.
Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga!
Senast tre månader efter dödsfallet ska en bouppteckning göras, 20:1 ärvdabalken (ÄB). Sedan har man en månad på sig att skicka in den till Skatteverket, 20:8 ÄB. I bouppteckningen ska den avlidnes samtliga tillgångar och skulder nedtecknas, 20:4 ÄB. Även de som är arvtagare ska anges i bouppteckningen.
Bouppteckningen kan göras privat, dvs. ingen jurist måste anlitas. Den som skriver bouppteckningen kan vara någon som känner dödsboet och dess egendom väl, den personen utses då till bouppgivare. Två förrättningsmän ska också utses. Personerna ska inte vara arvtagare genom lag eller testamente. Förrättningsmännen intygar att allt har blivit riktigt antecknat och att tillgångarna har värderats efter bästa förstånd, 20:2 ÄB.
I 20:3 ÄB stadgas vad som ska framgå av bouppteckningen, bl.a. uppgifter om den avlidne, dagen för förrättningen samt som nämnt tillgångarnas värde och dödsboets skulder.
När bouppteckningen har registrerats hos Skatteverket ligger den till grund för bodelning mellan den avlidne och dennes maka/make på grund av äktenskapets upplösning vid dödsfallet och för skiftet mellan arvingarna av den avlidnes kvarlåtenskap (arvskiftet) sedan bodelning har skett. Alltså, först sker en bodelning sedan skiftas arvet mellan arvingarna. Om er mor inte efterlämnar en make så är det inte aktuellt med bodelning då sker arvskiftet direkt. Eftersom att ni vill dela lika och är de enda arvingarna blir processen simpel.
Att du har en fullmakt från din syster möjliggör att du kan företräda henne utan problem, men ingen av er kan vara förrättare då ni är arvtagare. De handlingar som är aktuella är helt enkelt bouppteckningen och arvskifteshandlingen. Bouppteckningen ska innehålla egendom och tillgångar samt skulder, denna ska skickas in till skatteverket medan arvskifteshandlingen är ett avtal mellan arvingarna om fördelning av egendomen. Är ni överens är det bara att i ett giltigt avtal skriva ner hur uppdelningen är och sedan skriver ni under avtalet, den behöver inte skickas till Skatteverket.
Summan för en jurist kan variera och frågan måste därför ställas till anlitad jurist. Jag kan rekomendera någon av våra jurister på Familjens jurist som har god erfarenhet och särskild kompetens när det kommer till familjerättsliga frågor. Du kan kontakta de här.
Hoppas du känner att du fått svar på din fråga annars är du välkommen att ställa en ny.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.