Hej. Min svärmor dog i mars -17. Svärmor hade 2 söner, min man och min svåger. Min svåger avled -07 (dvs innan båda hans föräldrar), han har ett barn. Min man dog i juni -17, innan svärmors bouppteckning/arvsskifte är/var färdigt och vi har 5 barn gemensamt, men han hade även ett barn sedan tidigare dvs särkullsbarn.
Nu undrar jag vem som är dödsbodelägare i min svärmors bouppteckning?
Är det jag som maka, eller våra barn? Antar att min svågers barn är en av dödsbodelägare.
Tack på förhand!
Hej, och tack för att du vänder dig till oss med din fråga! I mitt svar utgår jag från att det inte finns något testamente. Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller.
Allmänt om rätt till arv:
Den legala arvsordningen indelas i tre arvsklasser enligt 2:1 ärvdabalken (ÄB). Den första arvsklassen är bröstarvingar till den avlidne. Bröstarvingar är arvingar i rakt nedstigande led, det vill säga barn till den avlidne. Bröstarvingar har rätt till lika arvslott vilket innebär att arvet ska fördelas lika mellan dessa. Om en bröstarvinge har avlidit går dennes arvsrätt över till dennes barn.
När en gift person avlider ärver den efterlevande maken före gemensamma bröstarvingar enligt 3:1 ÄB. Efterlevande make ärver med fri förfoganderätt vilket innebär att denne inte genom testamente kan disponera över den andel som innehas. I den mån arvlåtaren har bröstarvingar som inte är gemensamma barn med den efterlevande maken så kallade särkullbarn, har dessa rätt att få ut sin arvslott direkt enligt 3:1 ÄB. Särkullbarn kan dock välja att avstå från sin arvsrätt till förmån för efterlevande make enligt 3:9 ÄB.
Allmänt om dödsbodelägare och efterarvingar:
Dödsbodelägare är de personer som har omedelbar rätt till dödsboets arv. En dödsbodelägare kan antingen vara en arvinge enligt lag eller en arvinge genom testamente. Efterarvingar är de personer som har rätt till arv först efter att en dödsbodelägare avlidit.
Tillämpning i ditt fall:
I enlighet med den legala arvsordningen har din make och hans bror första förtursrätten till arvet efter din svärmor. Med hänsyn till att din svåger avled innan hans föräldrar kommer hans arvsrätt att gå över till hans barn. Frågan är då vad som händer med din mans arvsrätt. I detta fall har din make faktiskt avlidit efter sin mamma oavsett om något arvskifte gjorts eller inte. Detta innebär då att din make ärver sin mamma och blir dödsbodelägare i hennes bouppteckning. När din svärmors bouppteckning registreras kommer således din svågers son och din make vara dödsbodelägare och dela lika på arvet. Din makes dödsbodelägare kommer däremot bli rättsägare och kommer att representera honom i bouppteckningsförrättningen. Man noterar då i bouppteckningen att han är avliden och att han representeras av sina rättsägare och anger deras namn och adress. Din svärmors arv kommer således att delas lika mellan din make och din svågers son.
Vid upprättningen av din makes bouppteckning kommer du att bli dödsbodelägare före era gemensamma barn som blir efterarvingar. Era fem barn kommer istället få ut sitt arv när du också avlider. Den andra dödsbodelägaren i din makes bouppteckning kommer vara hans särkullbarn som har rätt att få ut sitt arv direkt.
Sammanfattning:
Dödsbodelägarna i din svärmors bouppteckning: Din make och din svågers son. Din make kommer däremot representeras av hans rättsägare (hans dödsbodelägare).
Dödsbodelägarna i din makes bouppteckning: Du och din makes särkullbarn.
Hoppas att du känner att du har fått svar på din fråga!
Skulle ni behöva hjälp med att upprätta en bouppteckning är ni välkomna att kontakta våra familjejurister här.
Med vänlig hälsning,
Valentina Challma
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.