Jag är gift och har ett särkullbarn. Jag önskar att upprätta ett testamente där jag anger att min dotter skall avstå från sitt arv tills både jag och min hustru har avlidit. Jag avser att i testamentet förbinda mig att omedelbart betala min dotters konsumtionslån samt att från dagens datum till henne betala ett månatligt underhåll på kanske 1000 kr ända tills arvet utfaller. Min dotter har en mycket dålig ekonomi och ovanstående förslag skulle hon sannolikt acceptera genom att godkänna testamentet. Min fråga är nu, skulle hon då senare vid min bortgång kunna bestrida testamentet med hänvisning till att hon var i ett ekonomiskt utsatt läge när hon godkände detsamma?
Hej!
Stort tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga.
Först redogör jag för testamente, sedan för om laglott, sedan för om laga kraft, sedan för om arvsavstående och arvsavsägelse och sist för mina sammanfattande råd till dig.
Regler om testamenten finns i ärvdabalken, ÄB.
Testamente
Den som har fyllt 18 år får genom testamente förordna om sin kvarlåtenskap (ÄB 9 kap 1 §).
Testamentet ska upprättas skriftligen med två vittnen som ska samtidigt närvara vid undertecknandet. Vittnena ska bestyrka testamentet med sina namn. De ska känna till handlingens egenskap som testamente (ÄB 10 kap 1 §).
Laglott
Det råder s.k. testationsfrihet, vilket innebär att du i princip är fri att testamentera hur du vill. Denna frihet är dock inte helt oinskränkt. Ditt barn har alltid rätt att utfå sin laglott.
Laglotten är hälften av arvslotten som tillkommer bröstarvinge (ÄB 7 kap 1 §). Eftersom du har ett barn betyder detta att du inte kan testamentera bort mer än hälften av din egendom.
Det står dig fritt att ställa upp vilka villkor som helst i ditt testamente, men sådana villkor som du beskriver kan inte bli juridiskt bindande för din dotter. Det enda hon behöver göra för att utfå sin laglott den dagen du går bort, utan att ange något skäl, är att påkalla jämkning av testamentet (ÄB 7 kap 3 §).
Laga kraft
Ett testamente kan, oavsett formulering, vinna laga kraft genom att din dotter godkänner det (ÄB 14 kap 4 §) Det kan också vinna laga kraft om din dotter delges det och inte väcker klandertalan inom sex månader (ÄB 14 kap 5 §). Detta aktualiseras dock först efter ditt dödsfall.
Avstående och avsägelse av arv
Ett annat alternativ är att din dotter avstår eller avsäger sig sitt arv.
Genom ett avstående av arv kan din dotter överlåta sin arvsrätt till din fru. När ett särkullbarn avstår från sitt arv till förmån för den efterlevande maken eller makan, har särkullbarnet rätt att ta del i den efterlevande makens dödsbo enligt bestämmelserna om efterarv (ÄB 3 kap 9 §).
Om en bröstarvinge avsäger sig ett arv före dödsfallet, är avsägelsen av den del som avser laglotten bara giltig om bröstarvingen fått en skälig ersättning. Storleken på ersättningen ska bedömas med hänsyn till förhållandena då avsägelsen görs (ÄB 17 kap 2 §). En avsägelse ger inte någon arvsrätt.
Sammanfattande råd
Du kan ställa upp vilka villkor du än önskar i ditt testamente. Din dotter har dock ändå rätt till sin laglott, vilken hon kan utfå genom att påkalla jämkning av testamentet. I vissa fall kan testamentet vinna laga kraft oavsett formuleringen i testamentet. Kanske kan det i ert fall vara aktuellt med ett arvsavstående eller en arvsavsägelse.
Ytterligare ett råd är att det kan vara en god idé att du talar med din dotter och förklarar ditt önskemål. Då ökar möjligheterna att hon respekterar din vilja.
Arvsrätt kan vara krångligt och ett testamente är kanske den viktigaste handlingen du någonsin undertecknar. Därför kan jag varmt rekommendera dig att boka en tid hos någon av våra specialister på arvsrätt - på så sätt kan du säkerställa att du får din vilja igenom.
Jag hoppas att du fick svar på din fråga! Om du har någon annan fundering är du varmt välkommen att ställa en ny fråga till oss på Fråga Juristen.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.