Hoppa till innehållet
Juridik vid dödsfall

Begära ut kontoutdrag rörande dödsbo

Hej!
En bekant har blivit änka. Hennes tidigare make hade två särkullbarn. Maken lämnade ett testamente där frun ärver honom och att särkullbarnen skall få ut sin laglott. Ett av särkullbarnen begär nu att änkan skall lämna ut kontoutdrag för konton som de äkta makarna haft ca 10 tillbaka i tiden. Att kräva ut kontoutdrag från änkan är det något som särkullbarnet kan kräva? Är ett särkullbarn som önskar detta via juridiskt ombud.

Tack på förhand!

Rådgivarens svar

2019-08-31

Hej, stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga!

Samtycke

Änkan och särkullbarnen är dödsbodelägare efter den avlidne. Dödsbodelägarna ska gemensamt förvalta dödsboets egendom, se 18 kap 1 § ärvdabalken (ÄB). Detta innebär att utgångspunkten är att en dödsbodelägare inte kan vidta en åtgärd rörande dödsboets egendom utan samtycke från övriga delägare. Om de inte är överens kan det vara bra att ansöka om en boutredningsman som tar över förvaltningen av dödsboet. Särkullbarnet kan i vart fall inte utan övriga dödsbodelägares samtycke begära ut kontoutdrag från banken.

Banksekretess

Vidare innebär banksekretessen att banken inte utan vidare kan lämna ut de uppgifter särkullbarnen vill ha, se 1 kap 10 § lagen om bank- och finansieringsrörelse. För att få ut kontoutdrag från tiden före dödsfallet krävs godtagbara skäl. Om den avlidne har givit bort egendom under sin livstid på ett sätt som är att likställa med testamente så kan en förfördelad arvinge ha rätt till ersättning, se 7 kap 4 § ÄB. Att utreda ett sådant förhållande kan vara ett godtagbart skäl till att begära ut kontoutdrag.

Däremot är det troligen svårt att begära ut alla kontoutdrag under tio års tid, den som begär informationen måste antagligen specificera vilka tidsperioder som avses. Banken får endast lämna ut den information som behövs för att tillgodose intresset.

Med vänlig hälsning

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.