Mina gamla föräldrar undrar hur de kan överlåta tillgångar till mig.
Mina föräldrar äger en villa, båt och bil, ej någon annan större tillgång. Min syster (enda syskon) dog i höstas, hon har fyra barn vara ett är avlidet (utan egna barn), de andra har barn. Om vi förstår det juridiska rätt så ärver jag, när mina föräldrar går bort, halva deras tillgångar och mina systerbarn den andra halvan??!
Mina föräldrar vill ge mig mer och undrar om de ska skriva över huset på mig nu medan de lever eller hur kan de göra? Vi är inte osams alls med någon och mina föräldrar vill alla väl men upplever att mina systerbarn ärvt större förmögenhet efter min syster så de önskar mig en större del av sina tillgångar då de går bort. Tacksam hur jag kan råda dem. Vilka avgifter tillkommer t ex vid överskrivning av hus eller att jag köper det för en symbolisk summa, tips på annat? vad är smartast?
Hej, och tack för att ni vänder er till oss med er fråga! Regler som svarar på er fråga finns i ärvdabalken (ÄB). Jag tolkar er fråga som att du och dina föräldrar vill att du ska erhålla mer än 50 % av deras kvarlåtenskap och att dina syskonbarn ska erhålla mindre än 50 %. Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller och hur ni kan gå tillväga.
Arvsfördelning:
Den legala arvsordningen indelas i tre arvsklasser enligt 2:1 ÄB. Den första arvsklassen är bröstarvingar till den avlidne. Bröstarvingar är arvingar i rakt nedstigande led, det vill säga barn till den avlidne. Bröstarvingar har rätt till lika arvslott vilket innebär att arvet ska fördelas lika mellan dessa. Om en bröstarvinge har avlidit går dennes arvsrätt över den dennes barn.
I enlighet med den legala arvsordningen har du och din syster första förtursrätten till arvet efter dina föräldrar. Med hänsyn till att din syster har avlidit kommer hennes arvsrätt att gå över till dina syskonbarn. Detta innebär, precis som du nämner, att arvet fördelas lika mellan dig och dina syskonbarn.
Testamente:
Den legala arvsordningen kan frångås genom upprättande av testamente. Med ett testamente kan man alltså ändra på arvsordningen och hur mycket som ska fördelas mellan arvingar, -men allt går inte att påverka. Enligt 7:1 ÄB kan den avlidnes bröstarvingar, eller deras avkomlingar, aldrig göras arvlösa. Bröstarvingar har nämligen rätt till halva arvslotten, så kallade laglotten.
I ert fall är ni två bröstarvingar (ena är avliden). Detta innebär att din arvslott är 50 % och dina syskonbarns arvslott är 50 % enligt arvsordningen. Genom ett testamente kan du få mer tillgångar precis som ni är ute efter. Med hänsyn till laglottsregeln kan dina föräldrar endast utesluta dina syskonbarn från hälften av det arv de annars skulle erhålla, vilket är 25 %. Den ”maximala” tillgångsfördelningen som ni kan åstadkomma genom ett testamente är att du får 75 % av all kvarlåtenskap och dina syskonbarn 25 %. I ett testamente kan man även föreskriva att en viss specifik egendom ska tilldelas någon (legat förordnande). Detta är en möjlighet om dina föräldrar vill att du ska ha fastigheten.
Ge bort tillgångar under livstid:
Om en arvlåtare under sin livstid ger en bröstarvinge en gåva presumeras (antas) gåvan utgöra ett förskott på arv enligt 6:1 ÄB. Detta får då till följd att gåvans värde läggs till på kvarlåtenskapen innan fördelning mellan bröstarvingarna sker. Efter fördelningen avräknas gåvans värde från gåvomottagarens arv. Bestämmelsen bygger på tanken att en arvlåtare vill behandla sina barn lika. Detta kan dock undvikas om gåvogivaren föreskriver att gåvan inte ska utgöra något förskott på arv. Kostnader för utbildning och sedvanliga gåvor ska dock inte avräknas från barnets arv enligt 6:2 ÄB.
Om en bröstarvinge får en gåva kan dock det förstärkta laglottsskyddet i 7:4 ÄB aktualiseras. Bestämmelsen förhindrar att arvlåtaren skänker bort egendom som inskränker laglotten. Försäljning till underpris är också att likställa med en gåva. Syftet med gåvan ska vara att jämställa med ett testamente. Arvlåtaren ska alltså vid gåvotillfället ha tänkt på fördelningen av egendomen inför dennes frånfälle (”gåva för dödsfalls skull”). Ett sådant fall är om gåvan ges kort tid före dödsfallet. Ett annat typfall är när gåvogivaren inte gör någon kännbar uppoffring såsom att denne förbehåller sig nyttjanderätten och fortsätter att använda egendomen. Om en gåva omfattas av 7:4 ÄB kan en bröstarvinge väcka talan mot gåvomottagaren. Gåvans värde kommer då att läggas till på kvarlåtenskapen vid laglottsberäkningen. På så vis blir bröstarvingens laglott större än vad den hade blivit om gåvan inte hade tagits med.
I ert fall funderar ni på ifall dina föräldrar ska ge bort fastigheten till dig när de ännu är vid liv. Detta är givetvis möjligt genom ett gåvobrev. Då en fastighet inte utgör en sedvanlig gåva kan regeln om förskott på arv aktualiseras enligt 6:1 ÄB. I och med att syftet med gåvan är att undvika att du och dina syskonbarn behandlas lika är det oerhört viktigt att dina föräldrar skriver en klausul i gåvobrevet om att gåvan inte ska utgöra förskott på arv. Problemet med en sådan gåva är att det förstärkta laglottsskyddet kan aktualiseras enligt 7:4 ÄB. I detta fall vet jag inte hur mycket fastigheten är värd och hur detta förhåller sig till den totala kvarlåtenskapen. Skulle det utgöra mer än 75 % av all kvarlåtenskap talar mycket för att 7:4 ÄB kommer aktualiseras. Detta med hänsyn till att dina föräldrar uppenbarligen kommer fortsätta att bo i fastigheten varför det utgör ett typfall på gåva ”för dödsfalls skull”. Istället skulle dina föräldrar kunna skänka bort deras båt till dig. Det är enklare för dem att inte använda en båt än att sluta använda en fastighet eller bil. Då blir det svårare för dina syskonbarn att visa att gåvan getts ”för dödsfalls skull” och dessutom är båtens värde säkerligen mindre än fastigheten varför laglotten kanske inte ens inskränks.
Sammanfattning och rekommendation:
I ert fall finns det flera tillvägagångssätt som kan vidtas. Vilket som blir ert alternativ bottnar i hur liten eller stor andel dina föräldrar vill att dina syskonbarn ska få;
Alternativ 1: Det första alternativet är att endast upprätta ett testamente. Genom testamentet kan dina föräldrar föreskriva att du ska erhålla 75 % av all kvarlåtenskap och dina syskonbarn 25 % (detta med hänsyn till laglottsregeln). Skulle dina föräldrar önska att dina syskonbarn erhåller mer än 25 % är detta givetvis också möjligt. I testamentet kan även dina föräldrar föreskriva att fastigheten ska tilldelas dig om de skulle vilja det.
Alternativ 2: Det andra alternativet är att upprätta ett gåvobrev och ge bort fastigheten. Det viktiga här är att införa en klausul om att gåvan inte ska utgöra ett förskott på arv. Beroende på fastighetens värde i förhållande till all kvarlåtenskap kan dock bestämmelsen om det förstärkta laglottsskyddet inträda då dina föräldrar säkerligen kommer fortsatta att använda fastigheten. Det blir då fråga om en gåva ”för dödsfall skull”. Detta kan då leda till processer i domstol vilket även medför rättegångskostnader. Jag skulle inte rekommendera detta.
Alternativ 3: Det tredje alternativet är att upprätta ett gåvobrev och ge bort båten. Även här är det viktigt att införa en klausul om att båten inte ska utgöra förskott på arv. Skulle båtens värde inskränka dina syskonbarns laglott kan det ändå komma att bli svårt för dina syskonbarn att visa att gåvan getts ”för dödsfall skull” (under förutsättning att dina föräldrar inte använder båten). Detta är ändå en risk som tas fram till dess att domstolen dömer vilket innebär att rättegångskostnader kan uppkomma. Skulle båtens värde i förhållande till all kvarlåtenskap däremot inte inskränka laglotten föreligger inga problem med att ge bort båten. Genom att båten då ges till dig kommer en mindre kvarlåtenskap att fördelas lika mellan er efter dina föräldrars bortgång. På så vis får du i princip ”mer” än vad dina syskonbarn får trots att en hälftendelning sker.
Alternativ 4: Det sista möjliga alternativet är att både ge bort båten i gåva i enlighet med alternativ 3 och att upprätta ett testamente därefter. Genom testamente kan dina föräldrar föreskriva att du ska ha 75 % av all kvarlåtenskap och dina syskonbarn 25 %. Om båtens värde inte inskränker laglotten kommer du få båten till 100 % istället för 75 % då den inte tas med i kvarlåtenskapen. Detta är troligen den maximala tillgången du kan erhålla.
Något som du däremot bör känna till är att i den mån du skulle få fastigheten eller båten redan idag kommer du även att få alla löpande kostnader idag.
Skulle ni behöva hjälp med att upprätta ett testamente och ett gåvobrev med de viktiga klausulerna som jag nämnt ovan, kan ni till fast pris boka ett paket direkt för testamente och gåvobrev inklusive 30 min rådgivning här. Skulle ni istället vilja tala med en jurist är ni välkomna att boka en tid här.
Med vänlig hälsning,
Valentina
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.