Angående bouppteckning efter en avliden anhörig: på bouppteckningen ska man ange begravningskostnaden som skuld. Den betalas ju normalt när bouppteckningen är färdig. I detta fall har begravningen redan betalats. Det verkade enklast eftersom den avlidnas tillgångar finns i utländsk bank. Ska begravningskostnaden ändå anges som skuld, fast det i realiteten inte finns någon obetald faktura längre?
Hej!
Stort tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga.
Relevanta regler finns i ärvdabalken, ÄB.
Bouppteckningens innehåll
En bouppteckning ska förrättas senast tre månader efter att en person avlidit (ÄB 20 kap 1 §). När den är upprättad ska den ges in för registrering hos Skatteverket (ÄB 20 kap 8 §).
De tillgångar och skulder som den avlidna hade på dödsdagen ska tas upp i bouppteckningen (ÄB 20 kap 4 §).
Begravningskostnader i en bouppteckning
Begravningskostnaderna får tas upp i en bouppteckningen som den avlidnes skulder. Visserligen tillkommer ju dessa kostnader först efter dödsdagen - men Skatteverket har i ett ställningstagande ansett att kostnaderna är så nära förknippade med dödsfallet att de ändå får tas upp.
Sammanfattning
Begravningskostnader får alltså tas upp som skuld i en bouppteckning men det är inget måste. Eftersom det är skulderna den avlidna hade på dödsdagen som ska antecknas i en bouppteckning spelar det ingen roll om fakturan redan är betald eller inte.
Om du önskar hjälp kan Familjens Jurist hjälpa dig med bouppteckningen. Genom tjänsten bouppteckna.se kan du även göra en bouppteckning själv, till ett fast lågt pris.
Önskar du ytterligare hjälp eller rådgivning kan du alltid boka en tid med någon av våra kunniga jurister här.
Jag hoppas att du fick svar på din fråga! Om du har någon annan fundering är du varmt välkommen att ställa en ny fråga till oss på Fråga Juristen.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.