Hoppa till innehållet
Juridik vid dödsfall

Begravningskostnader ska betalas med tillgångar som finns i dödsboet

Hej. Min sambos pappa har gått bort och nu undrar vi om man kan betala begravningskostnader med de tillgångar som finns i dödsboet? Tillgångar som finns är utbetald lön, utbetalning från försäkringskassan samt begravningshjälp från AFA försäkring. Detta uppgår till cirka 52000 och är de tillgångar vi hittar, begravningen kommer kosta cirka 38000. Nu har vi hört att eventuella skulder hos kronofogden Kan krävas in och därför törs vi inte betala begravningskostnaderna. Kommer vi behöva göra en bouppteckning då det kommer finnas tillgångar kvar i dödsboet efter begravningen?

Rådgivarens svar

2023-01-23

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen!

Din fråga handlar om dödsbon och bouppteckning. Jag kommer därför att gå igenom relevanta bestämmelser i lagen ärvdabalken, förklara vad som gäller i din situation och kommer att avsluta med en rekommendation.

Allmän information

Begravningskostnader 

När en person avlider är huvudregeln att begravningskostnaderna ska täckas av dödsboets tillgångar. Kostnaderna för begravning läggs således som en skuld i dödsboet. 

Bouppteckning eller dödsboanmälan

Det är även dödsboet som ska betala för kostnaderna för att upprätta en bouppteckning. Bouppteckningen ska göras inom 3 månader från dödsfallet, se 20 kap 1 § ärvdabalken. I bouppteckningen ska den avlidnes tillgångar och skulder redovisas, se 20 kap 4 § ärvdabalken. Bouppteckningen ska sedan registreras hos Skatteverket, se 20 kap 8 § ärvdabalken. Om den avlidnes tillgångar inte räcker till att täcka annat än begravningskostnader, och finns det ingen fast egendom bland tillgångarna kan en dödsboanmälan göras istället för en bouppteckning, se 20 kap 8 a § ärvdabalken. En dödsboanmälan görs av socialnämnden i kommunen.

Kan dödsboet behålla pengar till begravning och bouppteckning?

Om personen som avlidit har skulder hos kronofogden kan dödsboet inte behålla pengar för kostnader för begravning och bouppteckning. Dessa kostnader går alltså inte före andra skulder vid utmätning. Kronofogden får dock inte utmäta pengar som kommer från en försäkring eller arbetsgivare för begravningskostnader, om beloppet är under ett prisbasbelopp (52 500kr). Om dessa pengar har betalats ut ska de hållas avskilda från övriga tillgångar (se Kronofogdens hemsida).

Din situation

Utifrån er situation ska begravningskostnaderna täckas av tillgångarna i dödsboet. Om den avlidne har skulder hos kronofogden går kostnaderna för begravning inte före de eventuella skulderna. Om personen ändå har tillgångar kvar efter skulderna har betalats ska en bouppteckning upprättas. 

Sammanfattning och rekommendation

Sammantaget ska kostnader för begravning och bouppteckning i första hand täckas av tillgångarna i dödsboet. Om personen som avlidit har skulder hos Kronofogden kan dödsboet inte behålla pengar för begravning och bouppteckning. 

Om du vill få ett mer konkret svar på din fråga behöver du prata med en jurist som kan hjälpa er med en bouppteckning. Du kan boka en tid med en av våra jurister på Familjens Jurist. 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.