Hoppa till innehållet
Juridik vid dödsfall

Behöver förskott på arv räknas av från laglotten?

Hej. Min pappa har testamenterat allt till min systerdotter. Jag och min syster har tidigare fått fastigheter i Grekland i gåva. Jag vet att jag har rätt till laglott från bostadsrätten han lämnat efter sig i Sverige. Min syster hävdar vi redan har fått ut vår laglott genom gåvorna. Det har inte skrivits i något gåvobrev att gåvorna ska räknas som förskott. Vad gäller?

Rådgivarens svar

2021-06-09

Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller och hur du kan gå vidare i din situation.

Din fråga

Av din fråga framgår det att du och din syster har fått fastigheter i Grekland av er far. Det framgår dock inte om det finns någon koppling till Grekland i övrigt. När det finns kopplingar till andra länder kan olika internationella privaträttsliga regler komma in och få betydelse. Jag kommer endast redogöra för vad som gäller enligt svensk rätt när ett barn har fått en gåva under förälderns livstid. Detta regleras i ärvdabalken (ÄB).

Testamente och rätt till laglott

En arvlåtares närmaste arvingar är dennes bröstarvingar, alltså dennes barn, ÄB 2 kap. 1 §. Mellan barnen ska arvet delas lika. Denna del av arvet kallas arvslott. För att fördela arvet på annat sätt kan testamenten upprättas. En testators vilja ska respekteras i möjligaste mån. Viss rätt till arv för bröstarvingar är dock alltid säkrad. Den avlidnes bröstarvingar har alltid rätt till att få ut sin laglott, ÄB 7 kap. 3 §. Laglotten är detsamma som hälften av arvslotten.

Förskott på arv och laglotten

Gåvor som den avlidne föräldern har gett sina barn under sin livstid ska ses som ett förskott på arv, om inte annat har föreskrivits eller med hänsyn till omständigheterna måste antas ha varit avsett, ÄB 6 kap. 1 §. En gåva antas alltså vara förskott på arv om inget annat framgått. En gåva ska inte ses som förskott på arv om arvlåtaren gett uttryck för en annan vilja. Detta kan ha skett genom att det skrivits ner i gåvobrev eller att alla bröstarvingar fått liknande gåvor.

Om en gåva utgör förskott på arv så ska dess värde avräknas från bröstarvingens laglott, ÄB 7 kap. 2 §. Detta innebär att om en förälder i sin livstid har gett sina bröstarvingar gåvor till ett värde som motsvarar deras laglott vid förälderns död, så kan föräldern testamentera all kvarlåtenskap till annan än bröstarvingarna.

Er situation

Gåvor till bröstarvingar antas vara förskott på arv om inte annat framgår i den särskilda situationen. Jag känner inte till tillräckligt med omständigheter för att avgöra om så är fallet i er situation. Om dessa gåvor utgör förskott på arv ska värdet av dem avräknas från era laglotter. Detta innebär att det finns en risk att du redan har fått ut hela din laglott och att din systerdotter därmed har rätt att ärva allt enligt testamentet.

Vill du ha en mer utförlig bedömning av er specifika situation rekommenderar jag att du kontaktar jurist. Våra jurister hos Familjens Jurist är mycket kunniga på ämnet. Om du vill kan du boka tid med jurist hos Familjens Jurist här.

Jag hoppas du känner att du har fått svar på din fråga! Uppkommer ytterligare funderingar så är du även välkommen att återkomma till oss på Fråga Juristen med en ny fråga.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.