Hoppa till innehållet
Juridik vid dödsfall

Behöver vi skriva äktenskapsförord angående ett arv jag ska få?

Gift par utan gemensamma barn, men med särkullbarn på båda sidor. Makan kommer att ärva en större summa pengar i framtiden. Vid makens ev bortgång ärvs då dessa pengar av makan och makens barn? Bör makan skriva äktenskapsförord så att pengarna blir hennes enskilda egendom och ska detta i så fall skrivas redan nu eller när arvet är ett faktum?

Rådgivarens svar

2023-01-18

Inledning

Hej och stort tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen! Din fråga handlar om arv och äktenskapsförord. Jag kommer därför att gå igenom relevanta bestämmelser i ärvdabalken (ÄB) och äktenskapsbalken (ÄktB) , förklara vad som gäller i din situation och kommer att avsluta med en rekommendation.

 

Allmänt om arv

Barn till den avlidne tillhör första arvsklassen och kallas bröstarvingar (2 kap. 1 § ÄB). Bröstarvingarna är de som ärver i första hand. Är arvlåtaren däremot gift med barnens andra förälder när den avlider (alltså gemensamma barn) så har de gemensamma barnen inte rätt till sitt arv direkt utan får ut sin del av arvet när den andra föräldern dör (3 kap. 1 § ÄB). Särkullbarn har alltid rätt att få ut sitt arv direkt när föräldern dör och behöver inte vänta på att sin förälders efterlevande make/maka dör (3 kap. 1 § ÄB). Däremot ska en bodelning göras innan arvsskiftet där efterlevande make/maka får halva värdet av allt giftorättsgods.


Allmänt om äktenskapsförord, giftorättsgods och enskild egendom

I en bodelning, som ska ske dels vid en skilsmässa, dels innan ett arv ska fördelas ingå giftorättsgodset (10 kap. 1 § ÄktB). Giftorättsgods är alla egendomar och tillgångar som inte är enskild egendom (7 kap. 1 § ÄktB). Det innebär att egendom som ska vara enskild måste göras enskild, annars blir den per automatik giftorättsgods. Hur egendom blir enskild regleras i 7 kap. 2 § ÄktB. Det handlar bl.a. om villkor i testamente eller ett äktenskapsförord (7 kap. 2 § ÄktB). Ett äktenskapsförord kan skrivas både innan man gifter sig och efter (7 kap. 3 § ÄktB).

Ett arv som en make får följer huvudregeln som säger att egendom utgör giftorättsgods om inte annat föreskrivits av arvlåtaren. Arvlåtaren kan ha skrivit i ett testamente att arvet ska vara enskild egendom, och då utgör arvet inte giftorättsgods.


Din situation

Arvet som makan i framtiden kommer ärva kommer utgöra giftorättsgods om inte arvlåtaren skriver ett testamente där det framgår att arvet ska utgöra enskild egendom. Har arvlåtaren villkorat arvet på detta sätt behövs inget äktenskapsförord. Finns inget sådant villkor i testamentet behöver ni skriva ett äktenskapsförord om ni vill göra egendomen enskild så den inte ingår i en framtida bodelning.

När makan i framtiden dör kommer en bodelning göras där ni har rätt till halva värdet vardera av giftorättsgodset, och resterande av hennes kvarlåtenskap kommer gå till hennes barn. Dina barn har ingen arvsrätt efter din make/maka som inte är deras biologiska förälder.

 

Sammanfattning och rekommendation

Sammanfattningsvis så behöver ni skriva ett äktenskapsförord om ni vill att makans framtida arv ska utgöra hennes enskilda egendom, såvida detta inte står i ett testamente. Ett äktenskapsförord kan ni antingen skriva redan nu, eller vänta tills hon fått arvet om ni hellre vill det. Eftersom det finns vissa formkrav med ett äktenskapsförord rekommenderar jag att ni tar hjälp av en jurist så allt blir rätt. Du kan boka en tid med en av våra jurister genom att följa denna länk.

Du kan också själv upprätta dina juridiska dokument både snabbare och billigare i Familjens Jurists onlinetjänst. I onlinetjänsten kan ni även fylla i att egendom som maken/makan i framtiden får genom arv/gåva/testamente ska utgöra hens enskilda. Klicka här för att komma till onlinetjänsten för äktenskapsförord!

Jag hoppas du fått svar på dina frågor! Har du fler funderingar är du varmt välkommen med en ny fråga till Fråga Juristen.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.