Hoppa till innehållet
Juridik vid dödsfall

Beskattning av aktier vid arv

Vi har ärft aktier. Vi är 4st och en vill ha aktierna å vi andra pengar vill dela värdet på 4 - ska vi betala skatt?

Rådgivarens svar

2020-05-03

Hej! Stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga!

Huruvida dödsboets aktier ska säljas i dödsboets namn eller behållas och fördelas mellan er en fråga för arvskiftet - som ska ske som ett led i avvecklingen av dödsboet.  När det finns fler än en dödsbodelägare ska enligt lag även ett skriftligt arvskiftesavtal upprättas och avtalet ska undertecknas av samtliga delägare, vilket således förutsätter att samtliga dödsbodelägare enas om hur dödsboets tillgångar ska fördelas (23 kap. 4 § ÄB). 

Aktier hör till inkomstlaget kapital och beskattningen regleras genom inkomstskattelagen (IL).  Kapitalvinster ska tas upp till det beskattningsår som tillgången avyttras och kapitalvinstskatten belastar den som står som ägare till aktierna vid avyttringen (44 kap. 26 § IL). Om en tillgång ärvs ska förvärvaren träda in i den tidigare ägares skattemässiga situation (44 kap. 21 § IL). Dessa två paragrafer innebär därmed att beskattningen sker först vid en eventuell försäljning samt att skatten kommer beräknas på samma sätt oavsett om aktierna försäljs i dödsboets namn eller först tas över av er delägare och sedan säljs av er vid ett senare tillfälle. Om ni beslutar er för att ta över aktierna så utlöser inte övertagandet av aktierna någon skatt i dagsläget, men ni beskattas den dag ni bestämmer er för att själva sälja aktierna. Om ni istället säljer aktierna i dödsboets namn så kommer dödsboet att beskattas för försäljningen i samband nästa års deklaration.

För att beräkna latent (potentiell) skatt för aktierna kan ni använda schablonmetoden, som innebär att ni använder 20 procent av aktiernas värde, efter avdrag för bankavgiften eller courtage, som omkostnadsbelopp (48 kap. 15 § IL). Försäljningspriset subtraherat med omkostnadsbeloppet ger då förväntad kapitalvinstskatt (Försäljningspris - omkostnadsbelopp = vinst eller förlust).

Det är av stor vikt att bouppteckning och arvskiftesavtal upprättas på ett korrekt sätt varför det oftast är klokt att ta hjälp av en jurist som är expert på området. När det finns fler än en dödsbodelägare ska enligt lag även ett skriftligt arvskifte upprättas. Familjens Jurist har stor erfarenhet av dödsbon och hjälper er gärna med rådgivning kring avvecklingen. Här kan du läsa mer om hur Familjens Jurist kan hjälpa er. 

Om ni är i behov av hjälp med avvecklingen av dödsboet är ni varmt välkomna att kontakta mig personligen eller att boka in tid hos Familjens Jurist HÄR

Jag har flera års erfarenhet av successionsrätt och kan bistå er med rådgivning samt upprättandet av erforderliga handlingar. Ni når mig på jessica.khonig@familjensjurist.se

Jag hoppas att du har fått svar på din fråga! Om du har ytterligare funderingar är du välkommen att vända dig till oss på Fråga Juristen igen.

Bästa hälsningar,

Jessica Khönig
Jurist
Jessica.Khonig@familjensjurist.se

 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.