Hej Min fråga är, har man rätt att ta pengar från den avlidnes konto för att betala begravningen innan bouppteckningen är klar? Om det finns stora skulder men inga pengar till dessa avskrivs de automatiskt när man skickar in bouppteckningen eller måste man själv göra något? Tack
Inledning
Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen!
Din fråga handlar om arvsrätt och mer specifikt om att sköta ett dödsbo. Jag kommer därför att gå igenom relevanta bestämmelser i ärvdabalken (ÄB), förklara vad som gäller i din situation och kommer att avsluta med en rekommendation.
Allmän information
Här kommer en allmän beskrivning av vad som gäller.
Bouppteckning och begravningskostnader
När någon dör ska en bouppteckning förrättas inom tre månader efter dödsfallet, 20 kap. 1 § ÄB. I bouppteckningen ska skulder och tillgångar antecknas som de var vid dödstillfället, 20 kap. 4 § ÄB. Begravningskostnader får dock upptas som en skuld i bouppteckningen trots att skulden uppstått efter dödsfallet.
Bouppteckningen ska inom en månad efter det att den upprättas registreras hos Skatteverket, 20 kap. 8 § ÄB. För att bankerna ska tillåta uttag från en avliden persons konto behöver bouppteckningen ofta vara registrerad. Enligt Svenska Bankföreningen kan vissa betalningar dock göras trots att en bouppteckning inte är registrerad ännu, och vanligtvis kan detta gälla exempelvis skäliga kostnader för begravning. Innan bouppteckningen registrerats hos Skatteverket är det dock upp till bankerna själva att avgöra vilka betalningar som kan ske.
Uppskov, dödsboanmälan och avskrivning av skulder
Om det saknas pengar i dödsboet ska man kontakta alla fordringsägare och be om uppskov. Om det är klarlagt att pengarna inte kommer att räcka till alla skulder får inga skulder betalas förrän en månad efter bouppteckningen är gjord. Uppskov innebär att man meddelar borgenären att man begär anstånd med betalning till dess det är klarlagt om tillgångarna räcker för betalning.
Om det är konstaterat att skulderna i dödsboet är större än tillgångarna, måste det bestämmas vilka skulder som ska betalas. Lagen anger inga regler om skulder som ska prioriteras framför andra, det vill säga som har företräde till betalning. I allmänhet anses dock begravnings-och bouppteckningskostnader ha företräde framför andra skulder.
Räcker inte pengarna till begravningen, eller om de endast nätt och jämnt täcker kostnaden, och det inte finns någon fast egendom eller tomträtt i dödsboet kan bouppteckningen ersättas av en dödsboanmälan, 20 kap. 8 a § ÄB. En dödsboanmälan görs av socialnämnden i kommunen. Man kan också ansöka om begravningshjälp från kommunen. Skulder som inte täcks av tillgångarna måste avskrivas. När en dödsboanmälan har gjorts måste respektive fordringsägare meddelas om avskrivning och få en kopia av dödsboanmälan.
Konkurs
Om skulderna är större än tillgångarna kan dödsbodelägarna också ansöka om att dödsboet sätts i konkurs, 2 kap. 3 § konkurslagen. Konkursansökan är frivillig och sker skriftligt till tingsrätten. Om ansökningen beviljas kommer dödsboet att handhas av en konkursförvaltare och dödsbodelägarna blir inte personligt ansvariga för skulderna. Vid konkurs är utgångspunkten att begravningskostnader och kostnader för bouppteckning anses ha företräde.
Din situation
Jag kommer nu att gå igenom vad som gäller i din situation.
Angående din fråga om man har rätt att ta pengar från den avlidnes konto för att betala begravningen innan bouppteckningen är klar, är det upp till varje bank att avgöra. Som nämnt ovan brukar många banker tillåta skäliga kostnader för begravning innan bouppteckningen är registrerad, men det är upp till varje bank. Ni får alltså höra av er till den avlidnes bank för att veta vad som gäller just där.
Gällande din andra fråga, så avskrivs inte skulderna automatiskt för att en bouppteckning registreras. Är det så att ni redan kan konstatera att dödsboets tillgångar endast räcker till kostnader för begravning och det inte finns någon fast egendom eller tomträtt i dödsboet så kan en dödsboanmälan ersätta bouppteckningen. Ni får sedan kontakta samtliga fordringsägare angående avskrivning av skulderna.
Om skulderna överstiger tillgångarna går det också att ansöka om att dödsboet sätts i konkurs. En konkursförvaltare kommer då att sköta betalningen av skulderna och i vilken ordning det ska ske.
Sammanfattning och rekommendation
Din fråga var om man har rätt att ta pengar från den avlidnes konto för att betala begravningen innan bouppteckningen är klar. Min rekommendation till dig är att kontakta den avlidnes bank för att få veta vad som gäller, eftersom det är upp till varje bank att avgöra vilka betalningar som kan ske innan bouppteckningen registrerats.
Du undrade även om skulder som inte kan betalas av dödsboet avskrivs automatiskt när man skickar in bouppteckningen. Så är inte fallet, och du har ovan fått beskrivet vad som kan göras. Om det känns krångligt rekommenderar jag att ni tar kontakt med en jurist som kan hjälpa er på vägen.
Om du vill få ett mer konkret svar på din fråga behöver du prata med en jurist som kan sätta sig in i samtliga aktuella omständigheter. Du kan boka en tid med en av våra jurister genom att följa denna länk.
Familjens Jurist erbjuder även en digital tjänst där man kan göra bouppteckningen på egen hand och bli guidad steg för steg. Klicka här för att komma till den digitala tjänsten.
Jag hoppas att du känner att du har fått svar på din fråga! Har du ytterligare funderingar är du välkommen att ställa en ny fråga.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.